Toch kartelboete voor Bavaria en Heineken

Luxemburg – Familiebedrijven Heineken en Bavaria moeten toch een kartelboete betalen. Het Europees Hof wees de argumenten van de bierconcerns af tijdens het hoger beroep.

Heineken moet bijna tweehonderd miljoen euro kartelboete betalen. Voor Bavaria is dit ruim twintig miljoen. Dat bepaalde het Hof woensdag. Hiermee wees het hof het hoger beroep van de familiebedrijven af.

Kartelvorming
Volgens Europees Commissaris Neelie Kroes vormden Heineken, Bavaria, Grolsch en InBev een kartel tussen 1996 en 1999 om zo de concurrentie van andere bierconcerns te verminderen. De Europese Commissie gaf InBev, onder andere bekend van biermerk Jupiler, meteen immuniteit omdat de concern informatie verstrekte over het kartel. Vorig jaar sprak het Hof ook voormalig familiebedrijf Grolsch vrij, omdat dit bedrijf in mindere mate betrokken was bij de kartelvorming.

Reacties
Zowel Heineken als Bavaria laten weten teleurgesteld te zijn in de uitspraak van het Hof. Heineken vertelt aan de media dat het familiebedrijf de boete in 2007 al betaalde. Bavaria wil inhoudelijk niet ingaan op de zaak.

Blijf op de hoogte met onze maandelijkse nieuwsbrief