Topman Blokker en Big Bazar neemt bedrijven over van familie

Michiel Witteveen, momenteel nog CEO van Blokker Holding, neemt honderd procent van de aandelen over van de familie Blokker. Naast de oranje Blokker-filialen wordt Witteveen daarmee ook eigenaar van discountketen Big Bazar en franchiseketen Marskramer, laat het bedrijf weten in een persbericht.

Dat het familiebedrijf verkocht zou worden, is geen verrassing: Blokker staat al sinds november van het afgelopen jaar in de etalage, nadat de familie eerder al afscheid nam van hun meerderheidsbelang in zusterwinkelketens als Leen Bakker en Intertoys. Aan het besluit om ook Blokker te verkopen ging een grondige koerswijziging vooraf, ingezet door de huidige president-commissaris Michiel Witteveen. Een groot aantal Blokkers werd gesloten en in de overgebleven filialen werd fors geïnvesteerd, maar een recordverlies (van 344 miljoen euro) kon niet worden voorkomen.

Bruidsschat

De Financiële Telegraaf bericht daarnaast over een ‘bruidsschat’, die Witteveen vanuit de familie Blokker meekrijgt om de nieuwe koers verder vorm te geven. Naast dit bedrag (naar verluid 280 miljoen euro, hoewel een woordvoerder van Blokker dit eerder weerlegde) legt Witteveen zelf ook het nodige kapitaal in om de winkelketen weer vlot te trekken. In wat voor bedragen we dan moeten denken, blijft onbekend.

De verkoop betekent dat er na meer dan 122 jaar een einde komt aan het familieperspectief dat het concern zo kenmerkt. De familie Blokker ziet in dat dit beter is voor het voortbestaan van de holding, zo liet Witteveen eerder weten in een interview met Het Financieele Dagblad.

Verloren

Blokker – opgericht in Hoorn in 1896 door Jacob en Saapke Blokker – verloor de concurrentie met webwinkels zoals Bol.com en budgetketens als Action. En terwijl andere bedrijven zich begonnen te focussen, bleef Blokker een breed scala aan producten uitbrengen, die men ook nog eens ergens anders goedkoper kon aanschaffen. Hierdoor is de relevantie van de Blokker-winkels verdwenen. Desondanks maakt de keten bekend dat er vooralsnog weinig gaat veranderen.

Blijf op de hoogte met onze maandelijkse nieuwsbrief