Topman van Blokker-holding moet vertrekken

 In Geen categorie

Casper Meijer stapt op 30 juni na 2,5 jaar op als topman van Blokker. De reden voor zijn vertrek is een verschil van mening tussen Meijer en de raad van commissarissen en de eigenaren van het voormalige familiebedrijf (waarvan de familie nu alleen nog aandeelhouder is). Zo heeft het bedrijf bekendgemaakt dat zowel de eigenaarsfamilie Blokker als de commissarissen niet tevreden zijn over de snelheid van de veranderingen bij het winkelconcern. Net als over de snelheid waarmee financiële resultaten worden geboekt. Dit meldde het Financieel Dagblad 24 april jl. Meijer trad in 2015 aan als eerste topman van buiten de familie. Meijer wordt tijdelijk opgevolgd door Michiel Witteveen, de huidige voorzitter van de raad van commissarissen. Witteveen is pas sinds december lid van de Raad van Commissarissen van de Blokker Holding.

Herstelpogingen door de jaren

Onder leiding van Jaap Blokker heeft Blokker een enorme groei doorgemaakt, maar bleef het de winkelketen de laatste jaren achter in haar ontwikkeling. Jaap Blokker zag weinig in internet en onderschatte hierdoor online concurrentie en ketens als Action, die dezelfde producten goedkoper aanbiedt. In 2014 geraakt het bedrijf voor de eerste keer in de rode cijfers en in 2015 verdubbelt het verlies tot €52 mln. Ook de omzet loopt steeds verder terug. Dit is voor Blokker aanleiding om een herstelplan te lanceren voor de afzonderlijke winkelketens, zoals Bart Smit, Leen Bakker en Xenos.
Al snel blijkt dat het achterstallig onderhoud te groot is en dat het concern als geheel niet meer te redden is. In 2016 waagde de familie Blokker nog een poging en verstrekte als aandeelhouder €200 mln, wat in de komende drie jaar in de reddingsactie van Blokker gestoken moest worden. Echter; een jaar later bleek die klus toch te complex en ambitieus. In mei kondigde het concern aan de oude glorie van Blokker te willen herstellen door Blokker Holding te ontmantelen. Op deze manier zouden zij alle tijd en geld kunnen steken in het redden van de Blokker-winkels.

Behalve Blokker vielen nog zes winkelketens onder de Blokker Holding, namelijk: Leen Bakker, Intertoys, Xenos, Big Bazar, Maxi Toys en Marskramer. Alle eigen filialen van Marskramer werden gesloten en Leen Bakker, Intertoys en Xenos zijn verkocht. Alleen de koopjesketen Big Bazar en de Belgische speelgoedketen Maxi Toys staan nog te koop.

Veranderingen bij Blokker

Onder Casper Meijer zijn radicale maatregelen genomen om de bezoekersaantallen in de winkel te doen stijgen. Hij besteedde veel geld aan marketing en bespaarde juist op kortingsacties. Hij sloot 150 Blokker winkels, renoveerde er 400 en sneed in de kosten van de lonen en distributie. Blokker maakt naar eigen zeggen vooruitgang met een stijging in bezoekersaantallen, die ook meer kopen en positiever denken over de keten. De woordvoerder van Blokker Holding onderlijnt dan ook dat de aandeelhouders, de familie Blokker, en de commissarissen de herstelplannen voor de Blokker-keten wel steunen, maar dat de verbeteringen niet snel genoeg gaan.
Meijer nam in 2016 de leiding over van Theo de Kool. Hiervoor stond Roland Palmer, neef van Jaap en Ab blokker, vier jaar aan het roer, maar hij werd ontslagen na een machtsstrijd met zijn oom. Zo is Meijer de derde topman die na de lange regeerperiode van Jaap Blokker zal aftreden. Volgens verschillende Belgische media stapte ook al Bernd Bosch, de topman van de Blokker-winkels in België en Luxemburg, op. Het is nog onbekend wie de opvolger zal zijn van Meijer, maar ook voor hem beloofd het een flinke klus te worden om het herstel van Blokker in goede banen te leiden.

Recent Posts