Overname Europese transportbedrijven steeds aantrekkelijker

 In Finance

Amsterdam – Europese familiebedrijven uit de transportsector zijn steeds aantrekkelijker om over te nemen. Vooral opvolgingsissues en discussie over convenanten bevorderen overnames door grote Europese spelers.

Eerder schreven we al dat Europese middelgrote familiebedrijven aantrekkelijk zijn om over te nemen. Volgens Herman van Meel, partner bij KPMG en segmentleider Transport, wordt de Europese transportmarkt gedomineerd door een aantal grote spelers die de consolidatieslag leiden. Deze profiteren optimaal van de aanhoudende moeilijke omstandigheden, ook in Nederland. “Reserves zijn weggesmolten door de terugval in de vraag en vrachtprijzen en opdrachtgevers rekken de betalingstermijn op waardoor de liquiditeitspositie in de knel kan komen.” Onder deze bedrijven zitten veel familieondernemingen die met banken discussiëren over convenanten, zo zegt Van Meel. “En ook door opvolgingsissues zien familiebedrijven een overname wel zitten.”

Oost-Europa
De overnames van transportbedrijven speelt vooral in Oost-Europa. Van Meel zegt dat 40 procent van de rail- en busdeals in de periode van 2001 tot 2011 transacties in het oostelijke deel van Europa plaatsvond. “Deze trend zal zich voortzetten, mede door verdere privatisering in dit deel. Zo heeft FedEx het Poolse logistiekbedrijf Opek opgekocht, waardoor de expresdivisie van Fedex toegang krijgt tot het landelijke grondnetwerk van dit familiebedrijf met zijn geschatte jaaromzet van 70 miljoen dollar en 12,5 miljoen verschepingen op jaarbasis.”

Recommended Posts