Tv-programma ´De Opvolgers´ volgt 10 familiebedrijven bij hun opvolging

 In Opvolgers

Nederland telt in totaal ruim 275.000 familiebedrijven. In het nieuwe programma De Opvolgers worden tien van deze bedrijven uitgelicht die op het punt staan de sleutel over te dragen aan de volgende generatie. Belangrijke vragen en dilemma’s die hiermee gepaard gaan, worden in het programma behandeld. Is de huidige directie er bijvoorbeeld wel klaar voor zijn verantwoordelijkheden af te geven? En zullen de ambities van de nieuwe generatie de tradities die het bedrijf zo succesvol maakte niet in de weg staan? Fambizz volgt de serie De Opvolgers en blikt vooruit en terug op de afleveringen van deze boeiende serie.

Met het programma debuteert Quote-hoofdredacteur Sander Schimmelpenninck als presentator. Zijn tv-debuut voldeed niet geheel aan de verwachting. “Omdat ik pas in een laat stadium bij het programma werd betrokken en door mijn werk bij Quote niet overdreven veel tijd had, was ik niet echt betrokken bij de redactionele keuzes”, vertelt Schimmelpenninck zaterdag aan Het Parool. Gelukkig zaten er ook genoeg positieve kanten aan het verhaal: “Het was leerzaam, men was best tevreden over hoe ik het deed en als grachtengordeljournalistje was het ook goed om weer eens het land in te gaan.”

De eerste aflevering van De Opvolgers was gisteravond te zien. In deze aflevering bezoekt Schimmelpenninck de familie Berghof in Maastricht, al 140 jaar bekend van hun koffiebranderij. Het wordt al gauw duidelijk dat de successie van een familiebedrijf niet altijd volgens plan verloopt. Zo zou eigenlijk dochter Helga het bedrijf overnemen, maar heeft uiteindelijk zoon Albert het roer overgenomen. “Ik heb altijd gezegd: ik ga niet met twee kapiteins op het schip dit kleine bedrijf van ons leiden”, aldus Albert in deze aflevering.

Het tweede bezoek in deze aflevering vindt plaats bij de schoonmaakfamilie El Mouden. Het bedrijf rekent onder meer het Rijksmuseum tot haar klanten. De oprichtster Rahma El Mouden heeft na 21 jaar het stokje overgedragen aan haar dochter Oumaima. Nu is het tijd om zowel letterlijk als figuurlijk de sleutel af te geven. Rahma wordt emotioneel wanneer ze de plek moet ontruimen waar ze zoveel tijd heeft doorgebracht: haar kantoor. “Na 21 jaar is er dan geen plek meer in je eigen kamer. Dat is wel lastig.” Maar kan Rahma het bedrijf wel écht loslaten?

Wie op dinsdagavond om 22.15 nog een lege plek in de agenda heeft, kan zich op de bank installeren voor het programma De Opvolgers dat vanaf 31 juli vijf weken lang iedere dinsdag te zien is bij NPO1.

Recent Posts