Vaker overwerken in 2015

 In Bestuur & Personeel

Mkb-ondernemers en hun personeel werken dit jaar meer en langer over, blijkt uit onderzoek van De Zaak en MKB Servicedesk. 

Dit jaar wordt er 60 procent meer overgewerkt dan in 2014. Dit inzicht komt uit recent online onderzoek waarin ruim 250 ondernemers werden bevraagd over hun overwerkgedrag en dat van hun medewerkers. Bij de helft van de ondernemers werkt het personeel één tot twee keer per maand over. Bij nog eens een kwart zeker wel één keer per week. Bij ongeveer een vijfde van de bedrijven wordt nooit overgewerkt door medewerkers, en bij een kleine groep zelfs elke dag.

Eetmoment
Een deel van het onderzoek gaat over het eetmoment tijdens het overwerken en hoe ondernemers hiermee omgaan. Op de vraag of er gegeten wordt op kantoor antwoordde 40 procent met positief, 35 procent met soms en 25 procent negatief. Veel ondernemers bestellen een maaltijd, of halen deze af, om de productiviteit van medewerkers te verhogen en als beloning voor het harde werk. In mindere mate komt het voor dat men eten van huis meeneemt of dat er wordt gekookt op kantoor. In 17 procent van de gevallen wordt er een pizza besteld. Patat en snacks zijn ook populair, maar kiest het overgrote deel (30 procent) kiest toch voor een maaltijd bestaande uit broodjes.

Recommended Posts