Van arts naar algemeen directeur Gulpener

Jan-Paul Rutten staat sinds 1 januari aan het roer van familiebedrijf Gulpener. Na een veelbelovende artsencarrière neemt Rutten het stokje over van zijn voorganger John Halmans waarmee de bierbrouwer na elf jaar weer bestuurd wordt door een familielid.

Krap drie jaar geleden werkten Jan-Paul Rutten (1974) nog als arts in Nepal waar hij met plastische chirurgie vooral geboorteafwijkingen en brandwonden behandelde in een klein Nepalees ziekenhuis. Aan deze carrière kwam een einde toen hij twee jaar eerder besloot zijn tante op te volgen in de Raad van Commissarissen van familiebedrijf Gulpener. Door de werkzaamheden die hij sindsdien binnen het familiebedrijf verrichtte, bouwde hij een sterke affiniteit op met de brouwerij met het gevolg dat Rutten sinds 1 januari aan het roer staat. Fambizz sprak met Rutten over de merkwaardige carrièreswitch van tropenarts naar algemeen directeur van een bierbrouwerij.

Op welk moment kreeg u de ambitie om Gulpener over te nemen?
“Die ambitie is gestaag gegroeid in de laatste twee jaar van de opleiding chirurgie in 2010. Ik raakte vanaf dat moment steeds meer betrokken bij het bedrijf. Sinds het moment dat ik mijn tante opvolgde in de Raad van Commissarissen kreeg ik steeds meer affiniteit met het bedrijf. Mijn werkzaamheden werden een trigger voor mijn ambitie om het bedrijf ooit over te nemen. Na een jaar wist ik dat ik het bedrijf wilde gaan leiden.”

Het is nogal een omschakeling. Hoe reageerde uw omgeving op deze carrièreswitch?
“Wisselend. Vanuit mijn werkomgeving was er ook onbegrip. Men kon niet begrijpen dat ik na een opleiding van achttien jaar zomaar uit het vak stapte. Echter, buiten mijn collega’s om waren de reacties alleen maar positief.”

Zijn er vaardigheden die u vanuit uw artsencarrière mee kunt nemen naar uw nieuwe baan?
“Ik heb één overeenkomst gevonden. Hoewel de vakken natuurlijk erg verschillende zijn, zijn het beide heel sociale beroepen. Als arts is het erg belangrijk dat je werkt aan een vertrouwensband met je patiënten. Voor een bierbrouwer is het ook heel belangrijk dat hij een vertrouwensband heeft met zijn consumenten en de ondernemers die zijn bier verkopen. Op dit gebied komt mijn ervaring als arts goed van pas.”

Overnames zijn gecompliceerde processen. Hoe verliep deze voor Gulpener?
“Mijn vader is al in 2003 opgevolgd door John Halmans. Het feit dat hij al een tijd geleden afstand heeft gedaan van het bedrijf, maakte dat de overname zeer soepel verliep. Daarnaast ben ik 2,5 jaar lang naar deze functie toe gegroeid waardoor ik niet te maken heb met grote, plotselinge veranderingen.”

Gaat Gulpener veranderen nu het een andere directeur heeft?
“De basis staat als een huis. Vijftien jaar geleden zijn we begonnen met ons mvo-beleid waarmee we zoveel mogelijk duurzaamheid nastreven. Zo werken we al meer dan tien jaar samen met lokale boeren die ons voorzien van grondstoffen. Hierin is Gulpener uniek. Niet voor niets hebben we hiermee de prijs gewonnen van meest duurzame familiebedrijf, uitgereikt door MVO Nederland. Dit mvo-beleid zetten we zeker door. Naast het feit dat Gulpener een duurzaam bedrijf is, willen nu ook meer communiceren dat we erg lekker bier maken. We gaan de focus dus wat meer verleggen naar het product dat we verkopen. Ook hebben we ons recent gepositioneerd als ‘de vrije brouwer’.”

Wat houdt die positionering in?
“We willen hiermee aangeven dat Gulpener haar eigen keuzes maakt. We waren de eerste die speciaalbier op de markt bracht, de eerste brouwer met aandacht voor mvo en de eerste die voor de productie van bier gebruik maakt van eigen grondstoffen. Dat bewijst dat we bij Gulpener onze eigen visie hoog in het vaandel hebben staan. Met de pay-off ‘de vrije brouwer’ dragen we dit uit.”

De biermarkt kenmerkt zich op dit moment door veel overnames. Wat krijgt Gulpener hier van mee?
“Partijen kloppen regelmatig bij ons aan met een bod, maar minder dan voorheen. Ik geloof dat ze inmiddels vaak genoeg ‘nee’ hebben gehoord. Gulpener blijft een familiebedrijf. Zeker de komende 25 jaar als ik directeur ben. Ik heb het bedrijf niet overgenomen om er na een paar jaar alweer de brui aan te geven. Daarnaast willen we alles op onze eigen manier blijven doen. Als je jezelf uitlevert aan een andere partij, kun je niet meer handelen naar je eigen ambities. Dat willen we niet. Gulpener is en blijft ‘de vrije brouwer’.”

Blijf op de hoogte met onze maandelijkse nieuwsbrief