Van der Valk vraagt faillissement Pier aan

Scheveningen – Familiebedrijf Van der Valk heeft faillissement aangevraagd voor evenementencomplex de Scheveningse Pier. De locatie is niet langer rendabel.

De Scheveningse Pier is zo goed als failliet. Dat meldt persbureau Novum. Van der Valk kocht de Pier in 1991 van de Nationale Nederlanden, maar geeft aan er nu geen brood meer in te zien. Het familiebedrijf laat weten dat de Pier al lange tijd niet meer rendabel is. Daarnaast voelt de horecaketen de druk van onderhoudskosten.

Pier te koop
Eind 2011 werd bekend dat het met de Scheveningse Pier al een hele tijd niet goed ging. De Pier kost al tijden meer dan dat het oplevert. Bijna een jaar geleden zette Van der Valk de horecagelegenheid te koop. Sindsdien waren er een aantal onderhandelingen, maar deze liepen eind december stuk. Vlak voor de jaarwisseling besloot het familiebedrijf daarom om faillissement aan te vragen.

Oorzaken faillissement
Begin september 2011 woedde er een felle brand op de Scheveningse Pier. Niemand raakte gewond, maar de brand richtte wel ernstige schade aan. Volgens Vincent van Leeuwen, woordvoerder namens Van der Valk, is de brand echter niet de directe aanleiding van de faillissementsaanvraag van het familiebedrijf. “Het speelt natuurlijk wel mee, vooral als je naar het complete verhaal met alle kosten kijkt”, vertelt Van Leeuwen aan Fambizz. “Maar het faillissement heeft niet direct daarmee te maken.” Wat wel meespeelde, is het feit dat de gemeente Den Haag wil dat Van der Valk veel geld investeert in het onderhoud en de veiligheid van de locatie. Dat kan het familiebedrijf niet opbrengen, zo vertelt Rob van der Valk aan de Telegraaf. Ook hebben salarisverplichtingen aan het restaurantpersoneel bijgedragen aan het faillissement. De horecaketen mocht het personeel niet ontslaan van het UWV, omdat zij onvoldoende had geprobeerd de medewerkers te herplaatsen.

Kosten verhalen
Een woordvoerder van de gemeente laat aan NOS weten, dat ze nog steeds verwacht dat Van der Valk voor het onderhoud van de pier blijft zorgen. Er is sprake van instortingsgevaar op de Pier en Den Haag is nog bezig met het restaureren van de locatie. Van Leeuwen vindt het logisch dat de gemeente de onderhoudskosten blijft verhalen op het familiebedrijf. “Maar als er geen geld is, dan wordt het een lastig verhaal”, voegt hij daar aan toe.
Het faillissement van de Scheveningse Pier is nog niet officieel. Binnenkort doet de kantonrechter hier uitspraak over.

Blijf op de hoogte met onze maandelijkse nieuwsbrief