Van Lanschot neemt afscheid van 250 personeelsleden

‘s-Hertogenbosch –  Er verdwijnen 250 arbeidsplaatsen bij Van Lanschot, de bank voor vermogende particulieren en familiebedrijven. De organisatie wordt kleiner en legt de focus meer op haar kernactiviteiten.

Van Lanschot, de bank voor vermogende particulieren en familiebedrijven, schrapt dit jaar en volgend jaar 250 banen. Gedwongen ontslagen worden niet uitgesloten. Het banenverlies is een gevolg van de nieuwe strategie van de bank. De bank gaat haar positie als wealth manager versterken en gaat zich meer focussen op haar kernactiviteiten. De organisatie wordt kleiner en de zakelijke dienstverlening wordt afgebouwd.

Nieuwe strategie
De nieuwe strategie van Van Lanschot komt niet uit de lucht vallen. “Keuzes maken is op dit moment meer dan ooit noodzakelijk vanwege het economische klimaat”, zegt Jochem van Laarschot, woordvoerder van Van Lanschot. “Vandaar dat Van Lanschot haar positie als wealth manager wil versterken en zich meer wil focussen op haar kernactiviteiten.”

Vermogende familieondernemingen zullen mogelijk positieve gevolgen ondervinden van de nieuwe strategie van Van Lanschot. “De dienstverlening zal verbeteren doordat we gaan focussen. We gaan ons meer richten op het behoud en de opbouw van het vermogen van klanten.” Op die manier halen vermogende familiebedrijven het maximale uit hun vermogen.

Afbouw zakelijk kredietportefeuille
De focus op het behoud en de opbouw van vermogen betekent dat de bank zich minder gaat bezighouden met andere activiteiten. De zakelijke kredietportefeuille van Van Lanschot wordt bijvoorbeeld afgebouwd. De bank betaalt bestaande leningen af en verstrekt geen nieuwe leningen aan klanten die geen klantrelatie met Van Lanschot hebben met betrekking tot de kernactiviteiten. Dit geldt ook voor familiebedrijven, tenzij er een link is met private banking. “De naar risico gewogen activa uit de zakelijke portefeuille worden de komende vijf jaar gehalveerd.”

Van Lanschot is en blijft de private bank voor vermogende klanten, ondernemers en familiebedrijven. Maar daarnaast heeft de topman van Van Lanschot, Karl Guha, laten weten dat de deur altijd open staat voor iedereen die aan vermogensopbouw wil doen.  Starters op de vermogensmarkt die bij de opbouw van hun vermogen deskundig ondersteund en geadviseerd willen worden kunnen voortaan ook bij Van Lanschot terecht.

Blijf op de hoogte met onze maandelijkse nieuwsbrief