Van Lanschot gaat online mkb-aandelen verhandelen

 In Finance

Van Lanschot gaat een samenwerking aan met het MKB-Fonds waarin obligaties online verhandelbaar worden gemaakt. Voor familiebedrijven biedt dit uitkomsten

Het initiatief van Van Lanschot en het MKB-Fonds is een stap om kleine en middelgrote bedrijven toegang te geven tot alternatieve vormen van financiering. Het MKB-Fonds investeert dan ook voornamelijk in familiebedrijven, die meestal geld zoeken om bedrijfsoverdrachten te financieren.

Continuïteit
Het MKB-Fonds is van mening dat dit initiatief goed is voor de financiering en continuïteit van veel familiebedrijven. “We financieren geen ondernemers, we worden zelf aandeelhouder,” aldus Thomas Wals van het MKB-Fonds in de Telegraaf. De behoefte om zelf aandeelhouder te worden bestaat dan ook vooral in het lagere segment. “Er zijn participatiemaatschappijen die hieraan voldoen, maar dan tegen bedragen van minimaal vijf ton, die voor een groep ondernemers niet zijn op te brengen”, aldus Wals. “En veel fondsen zijn in Nederland niet bezig om kapitaal op te halen, ze zijn maar beperkt open.”

Groei
Twee obligatie investeringen van 2012 en van het MKB-Fonds worden tussentijds verhandelbaar gemaakt. Tot nu was dit slechts beperkt mogelijk. Met een omvang van ruim €13 miljoen wordt gehoopt dat de aandelen via het MKB Mixfonds in omvang doorgroeien tot ruim € 30 miljoen.

Recommended Posts