Van Oord gaat op Indonesische tour

 In Finance

Rotterdam – Familiebedrijf Van Oord gaat land aanwinnen in de haven van de Indonesische havenstad Surabaya. Het binnenhalen van de opdracht levert het baggerbedrijf twintig miljoen euro op.

Het Rotterdamse familiebedrijf Van Oord heeft een Indonesische opdracht in de wacht gesleept. Het baggerbedrijf mag in de Indonesische havenstad Surabaya aan de slag om land aan te winnen voor de aanleg van een industrieel park. Dit industrieel park gaat bestaan uit onder meer vijf eilanden met een totaaloppervlak van 220 hectare. Met deze opdracht sleept het Nederlandse familiebedrijf twintig miljoen euro in de wacht. Bij ondertekening van het contract waren veel hoogwaardigheidsbekleders aanwezig, waaronder onze premier Mark Rutte.

Werk aan de winkel
Het baggerbedrijf begint volgens de planning al vanaf december 2013 met het aanwinnen van land in de havenstad. Voor het creëren van de vijf eilanden voor de aanleg van het industrieel park, gaat Van Oord eerst vier miljoen kubieke meter zand opzuigen op zee. Dit zand zal vervolgens gebruikt worden voor de aanleg van de eilanden. Volgens Pieter van Oord, CEO van het familiebedrijf, biedt Indonesië grote uitdagingen op het gebied van waterbouw. “De grote ervaringen van Nederlandse ingenieurs in het aanleggen en beschermen van laaggelegen gebieden maakt een goede samenwerking mogelijk.”

Aan de slag in Indonesië
De klus in de Indonesische havenstad Surabaya is niet de eerste Indonesische klus voor familiebedrijf Van Oord. Zo startte het baggerbedrijf eerder dit jaar al met de aanleg van een grote containerhaven in de Tanjung Priok-haven in Jakarta voor een bedrag van 150 miljoen euro. Verder is Van Oord betrokken bij de aanleg van een poldereiland dat is bedoeld om de Indonesische hoofdstad Jakarta uit te breiden. Op Sumatra tenslotte is het familiebedrijf verantwoordelijk voor de handhaving van het toegangskanaal naar de haven van Bengkulu.

Geschiedenis vol bagger
Familiebedrijf Van Oord is al 145 actief in de baggerwereld. In 1868 maakte Govert van Oord een begin met het familiebedrijf. Hij was door zijn baas ontslagen, omdat hij niet op zondag wilde werken. Hierdoor besloot hij op eigen houtje verder te gaan en daardoor ontstond het inmiddels wereldwijd bekende familiebedrijf.

 

Recommended Posts