Van Oord loopt 40 miljoen euro mis

 In Finance

Familiebedrijf Van Oord kan wellicht fluiten naar een rekening van 40 miljoen euro die het baggerbedrijf heeft uitstaan bij de Braziliaanse overheid. Een conflict tussen lokale overheden in het Zuid-Amerikaanse land zou hiervan de oorzaak zijn.

In 2012 kwamen de Rotterdamse waterbouwer Van Oord en het ontwikkelingsbedrijf van de haven van Suape in Brazilië een contract overeen voor het uitdiepen van een toegangskanaal. De waarde van het contract bedroeg omgerekend 70 miljoen euro, die werd verzekerd bij exportkredietverzekeraar Atradius Dutch State Business. Daarvan moet nog altijd 40 miljoen euro betaald worden, zo meldt het Financieele Dagblad.

Betalingsachterstand
Het contract is via Atradius verzekerd bij de Nederlandse staat, waardoor de Nederlandse regering Brazilië onder druk heeft moeten zetten om aan de betalingsverplichting te voldoen, zo zegt de directeur van de verzekeraar Bert Bruning in het FD. Afgelopen mei legde het familiebedrijf het werk al stil vanwege de betalingsachterstand.

Conflict
Van Oord stelt werkelijk alles in het werk zodat de rekening alsnog betaald wordt. Het familiebedrijf heeft de verzekering bij Atradius nog niet aangesproken. Volgens de baggeraar heeft de wanbetaling niets te maken met ontevredenheid over het uitvoeren van de opdracht, maar heeft het te maken met een conflict tussen lokale Braziliaanse overheden.

 

Recommended Posts