Van Sandick (Vastrecht): “Financiële planning gaat over meer dan geld”

Vastrecht Willemijn Van Sandick

Willemijn van Sandick begon 23 jaar geleden met Vastrecht als belastingadvieskantoor. Ondertussen is haar kantoor uitgegroeid tot een family office. Door een huiselijke sfeer te creëren, wil Van Sandick een veilige plek aanbieden, waar ondernemers kunnen praten over de gevoeligheden binnen hun onderneming, hun persoonlijk leven en de familie eromheen. “Onder een fletse TL-buis ga je niet praten over de zoon die zó graag wil opvolgen, maar het nét niet in huis heeft.”

Een zen-kamer met kaarsen waar het geestelijk welzijn van de mens, sociologie en filosofie centraal staan: niet meteen iets wat je associeert met een family office, maar wat bij Vastrecht Belastingadviseurs wel aanwezig is. Psychologie staat bovenaan bij de trusted advisor-aanpak van Van Sandick. Ze is geen psycholoog, maar ze vindt het wel van cruciaal belang om te weten wat zich onderhuids bij de ondernemers afspeelt. Van Sandick: “Ik ben heel erg geïnteresseerd in mensen. Wanneer een van mijn cliënten mij onaangekondigd belt, weet ik meteen wie hij of zij is en wat de huidige situatie is van die klant. Zijn of haar naam, de namen van de kinderen, of het huwelijk goed gaat en waar het bedrijf mee bezig is. Je moet weten hoe de kaarten op tafel liggen. Op deze manier kunnen we in de financiële planning rekening houden met andere zaken dan alleen de cashflow. Het gaat om intieme gesprekken. Die kun je alleen maar voeren met iemand die je vertrouwt en weet wat er gaande is. Ik ga er heel nuchter en Rotterdams mee om.”

Vastrecht: geld als middel

Niet alleen de persoonlijke omstandigheden en psychologische factoren zijn van belang voor Van Sandick; ook de drijfveren van de ondernemers spelen een cruciale rol binnen haar aanpak. Volgens haar is geld een middel en geen doel op zich. Daarom spreekt ze van een holistische aanpak. Van Sandick: “De gesprekken mogen niet alleen maar over geld gaan. Het gaat echt over de keuzes die je maakt. Die keuzes maak je op basis van welk doel je met je geld voor ogen hebt. Om een simpel voorbeeld te geven: als je met het geld ervoor wilt zorgen dat je kinderen over tien jaar goed kunnen studeren, moet je ervoor zorgen dat het geld wel op tijd vrijkomt. Dié onderliggende drijfveer is relevant, want daar moet je op inspelen in je financiële planning. Als iemand gedreven is door de angst om tekort te komen, moet je ervoor zorgen dat je met die persoon een vangnet creëert. We gaan dus echt naar die drijfveer toewerken.”

Workshops voor kinderen

Maar niet alleen de ondernemers zelf worden ondersteund door Van Sandick. Ook de kinderen – lees: studenten – worden op de hoogte gebracht, door middel van workshops. Het is volgens Van Sandick niet goed om kinderen te laat te introduceren met de financiële situatie. “Het verschilt enorm per familie in hoeverre de kinderen hierbij betrokken zijn. Als er veel geld is, hoort daar ook opvoeding bij. Het doet wat met je als persoon. Het heeft namelijk ook effect op hun vriendschappen en relaties, om opnieuw de psychologische kant erbij te betrekken. Ook als het gaat over trouwen of gaan samenwonen in de toekomst. Zij moeten meer aandacht schenken aan huwelijksvoorwaarden en samenlevingsovereenkomsten dan kinderen die niet met een familiebedrijf te maken hebben.”

Kerngedachte Vastrecht

Ook filosofie galmt door de gangen van het Vastrecht-kantoor, met name de ondernemersfilosofie. Van Sandick: “Ik geloof heel sterk dat een onderneming werkt vanuit één kerngedachte. Alles wat binnen het bedrijf gebeurt, moet in lijn zijn met die kerngedachte. In ons vak heeft iedereen ‘klantgerichtheid’ en ‘ontzorgen’ op de gevel staan, maar wij gaan net iets verder dan dat. Ik vind het niet raar als cliënten ’s nachts een paniekaanval hebben gehad over geld en ’s ochtends om zeven uur hier op de stoep staan. Ondernemers zijn op zoek naar het gevoel van zekerheid, dat ze alles van alle kanten bekeken hebben, op zowel de korte als de lange termijn.”

Bedankkaartje

Niet alleen ondernemers hebben een drijfveer nodig om door te gaan; ook Willemijn van Sandick werkt met een doel aan haar onderneming. “Ik vind het ontzettend mooi als iemand die hier eerder nog met hangende schouders binnenkwam, op een later moment het kantoor huppelend verlaat. Onlangs kreeg ik een bedankkaartje na een echtscheiding. Als je mensen zo ver brengt dat ze op zo’n positieve manier uit hun echtscheidingsproces stappen, dat is toch geweldig? Daar doe ik het echt voor.”

Blijf op de hoogte met onze maandelijkse nieuwsbrief