Van succesvol hockeycoach naar coach van het Brunel Solar Team

Marc Lammers is een icoon in de hockeywereld. Onder zijn leiding won het Nederlandse damesteam zilver op de Olympische Spelen in Athene en goud op de Olympische Spelen in Beijing. De expertise van de oud-international beperkt zich niet tot de hockeyvelden. Lammers heeft zijn focus verlegd naar een ander team: Het Brunel Solar Team, een team van getalenteerde studenten van de Technische Universiteit Delft die een raceauto op zonne-energie bouwen. Het team neemt in  augustus deel aan de World Solar Challenge in Zuid-Afrika.

Het geheim achter het succes van elk team, zowel in de sport als in het bedrijfsleven, ligt in de kracht van samenwerking en leiderschap, aldus Marc Lammers. Voor Lammers begint alles met een gedeelde visie en duidelijke doelen. “Elk lid van het team moet weten waar het team naartoe werkt en wat er wordt verwacht”, benadrukt hij. Deze aanpak past hij nu ook toe bij het Brunel Solar Team.

Het creëren van een cultuur van vertrouwen is essentieel voor het succes van een team. Lammers moedigde zijn spelers aan om openlijk met elkaar te communiceren en feedback te geven, wat resulteerde in een sfeer van wederzijds respect en samenwerking. Deze filosofie past hij ook toe bij het Brunel Solar Team, waar hij de studenten stimuleert om hun ideeën en feedback te delen.

Behalve op het belang van teamwork, legt Lammers ook de nadruk op het belang van leiderschap bij het sturen van een team naar succes. “Een goede leider inspireert en motiveert zijn teamleden, maar staat ook open voor input en ideeën van anderen,” legt hij uit. “Het draait allemaal om het vinden van de juiste balans tussen leiden en volgen.”

Omarmen van uitdagingen en tegenslagen

Het vermogen om te leren en te groeien vanuit uitdagingen en tegenslagen is belangrijk voor het succes van een team. Lammers moedigt zijn teamleden aan om te blijven streven naar verbetering en zichzelf uit te dagen, ook in moeilijke tijden. “Bij het Brunel Solar Team werken we continu aan verbetering. We gebruiken elke tegenslag als een leermoment en als motivatie om beter te presteren.” Hij kan niet genoeg benadrukken hoe belangrijk passie en plezier in het werk zijn. “Wanneer je met plezier en passie aan iets werkt, ben je bereid om harder te werken en meer te investeren in het bereiken van succes”, zegt hij. “Het is belangrijk om te genieten van wat je doet en de reis naar succes te omarmen.”

Het Brunel Solar Team
Het Brunel Solar Team is een uitdaging voor Lammers: “Het team wilde graag hulp bij het opbouwen van het team en op het gebied van communicatie. Ik vind het leuk om ze te helpen bij het ontwikkelen van een high-performance teamcultuur.”

Lammers trekt parallellen naar het bedrijfsleven en benadrukt het belang van gezamenlijk bepalen van doelen, het nemen van beslissingen en het bespreken van consequenties. “Het team organiseert zichzelf en gaat effectief om met verschillende persoonlijkheden en competenties.” Oftewel: het tegenwoordig zo populaire zelfsturing werkt goed bij het team.

Hij benadrukt het belang van open communicatie en het vermogen om constructieve feedback te geven en te ontvangen. “Het draait allemaal om het creëren van een omgeving waarin mensen zich vrij voelen om zichzelf te zijn en hun ideeën te delen. Als leider moet je bereid zijn om te kunnen luisteren en te leren van anderen.”


Dream Team
In 2001 keken negen studenten van de TU Delft samen de film ‘Race to the Sun’. Hieruit ontstond de droom om een zonneauto te bouwen en deel te nemen aan de World Solar Challenge in Australië. Ze vroegen Wubbo Ockels, de eerste Nederlandse astronaut, of hij wilde helpen. Dat wilde hij, maar onder één voorwaarde: ze moesten winnen. Dat lukte.

In de 23 jaar die volgden heeft het Solar Team (ook wel Dream Team genoemd) aan meerdere wereldkampioenschappen meegedaan en meerdere wereldtitels in de wacht gesleept. Allemaal om de wereld te inspireren op het gebied van duurzaamheid en innovatie. Een jaar lang zetten de studenten hun studie on-hold om te werken aan een grensverleggende zonneauto. En sinds 2021 krijgen ze hulp van Brunel, een wereldwijd opererend bedrijf dat gespecialiseerd is in flexibele arbeid en projectmanagement binnen Engineering, IT, Finance en Legal. Brunel werd geraakt door de technische talenten en hun innovatieve en duurzame droom. Met het sponsorschap werken Brunel en het Brunel Solar Team samen om meer impact te maken en de wereld te schokken met de duurzaamste zonneauto die er is. Brunel werkt al langer samen met de TU Delft op het gebied van innovatie en talent. De samenwerking tussen Brunel en het Solar Team sluit aan bij de missie van Brunel om maatschappelijke thema’s en technologische ontwikkelingen samen te brengen.

Spreker(s) over wereldklasse
Marc Lammers heeft onder meer op zijn Brabantse geboortegrond al menig familiebedrijf bijgestaan met presentaties waarin hij zijn visie op coaching, innovatie, leiderschap, samenwerking en het verleggen van grenzen deelt. Op interactieve wijze vertaalt hij praktijkvoorbeelden naar concrete bedrijfssituaties, ondersteund door aansprekende videofragmenten en levendige anekdotes. Ook samen met de studenten van het Brunel Solar Team is hij te boeken als spreker. Hoe combineren zij organisatorische, creatieve, technische, theoretische en praktische vaardigheden nu tot een auto en team van wereldklasse?

Blijf op de hoogte met onze maandelijkse nieuwsbrief