VanHaren groeit tegen stroom in

Waalwijk – Schoenenketen vanHaren heeft een omzettoename van 7,5 procent behaald. Het familiebedrijf doet het daarmee beter dan niet-familiebedrijven in de schoenenbranche.

Terwijl de schoenenbranche het over het algemeen slecht doet, blijven familiebedrijven in de sector overeind. Schoenenketen vanHaren behaalde namelijk een omzetstijging van 7,5 procent. De omzet steeg van ruim 123 miljoen euro in 2011 naar meer dan 132 miljoen euro in 2012. Tegelijkertijd daalde de omzet in de gehele schoenenbranche met vier procent. Krein Brons, directeur van het familiebedrijf, spreekt dan ook van lastige tijden in de branche. Desondanks hebben zijn schoenenwinkels en de online shop samen zo’n zes miljoen paar schoenen verkocht.

Veranderend koopgedrag
Volgens Brons is de omzetstijging mede te danken aan het veranderende koopgedrag van consumenten. Zij bezoeken niet meer alleen de 139 fysieke winkels, maar bestellen ook online. De omzet van de online shop steeg met zestig procent en Brons verwacht een verdere positieve ontwikkeling: “Het koopgedrag van de klant verandert snel. Daartoe behoren ook het winkelen op het internet, de opkomst van nieuwe, mobiele technologieën en uiteraard social media. Het is de kunst om aan deze klantenwensen tegemoet te komen.” VanHaren speelt in op het consumentengedrag door een mobiele shop toegankelijk te stellen. Via deze app kunnen consumenten volgens Brons met een paar simpele klikken schoenen bekijken en bestellen.

Groeiend familiebedrijf
Terwijl de schoenenbranche lijdt onder de economische crisis, groeit vanHaren verder. Het familiebedrijf ging in 1985 op in het Duitse familiebedrijf Deichmann-Groep, waardoor het familiekarakter in stand bleef. Dit jaar opent vanHaren in Nederland vier nieuwe filialen en staat er voor 21 vestigingen een opknapbeurt gepland. Deichmann, de grootste schoenenretailer van Europa, is daarnaast actief in vele Europese landen en de Verenigde Staten. Het bedrijf wil het komende jaar verder uitbreiden naar Bosnië-Herzegovina.

Blijf op de hoogte met onze maandelijkse nieuwsbrief