Vast contract? Solliciteer bij een familiebedrijf!

 In Bestuur & Personeel

Deventer – Familiebedrijven werken niet of nauwelijks met tijdelijke contracten. Dit in tegenstelling tot het overige deel van de arbeidsmarkt dat steeds vaker gebruikmaakt van tijdelijke werknemers.

Door de economische crisis maken veel werkgevers gebruik van tijdelijke arbeidsovereenkomsten. Uit het onderzoeksrapport ‘Aanbod van arbeid 2012’ dat het Sociaal Cultureel Planbureau vandaag naar buiten bracht, blijkt dat werkgevers tegenwoordig vaker dan vroeger gebruikmaken van tijdelijke aanstellingen. Steeds minder werknemers ontvangen direct een vast contract als ze in dienst komen. Familiebedrijven staan er juist om bekend dat ze het belangrijk vinden dat hun werknemers een solide relatie hebben met het bedrijf en werken om die reden minder snel met contracten voor bepaalde tijd.

Werken met vaste mensen
Miranda Visser, financieel directeur en eigenaresse van bouwbedrijf Visser uit Sliedrecht, hecht veel waarde aan vaste medewerkers. Zij zegt dat het als familiebedrijf fijn is om met vaste medewerkers te werken. “Je weet wat je aan de medewerkers hebt en wat iedereen kan. Bovendien hebben vaste medewerkers ook een betere relatie met het bedrijf.” Familiebedrijven Nickoot B.V. uit Rotterdam en Plomp Bouwbedrijf uit Klaaswaal geven eveneens aan niet met tijdelijke contracten te werken. Zij geven ook de voorkeur aan vaste medewerkers die een goede relatie hebben met het bedrijf. Alleen tijdens hele drukke periodes maakt Visser af en toe gebruik van een vaste groep zzp’ers. “Door met een vaste groep te werken die je kunt inschakelen bij drukte werk je nooit met vreemden”, zegt Visser. “Er is vertrouwen vanuit beide kanten.”

Ook tijdelijke arbeidscontracten
Bij familiebedrijf Vergeest Metaalbewerking maken ze soms wel gebruik van tijdelijke contracten. Directeur Nol Vergeest zegt dat hij zijn vaste werknemers zolang mogelijk probeert te houden. “Maar met de economische crisis voel je je af en toe gedwongen om tijdelijke werknemers aan te nemen.” De tijdelijke contracten bieden volgens hem ook een voordeel. Zo kan hij met behulp van contracten voor bepaalde tijd eerst kijken of werknemers goed functioneren binnen het bedrijf. “Meestal merk je pas na ongeveer een jaar of een werknemer goed functioneert. Als dit niet zo is, dan is het makkelijker om de bewuste werknemer te laten gaan wanneer hij een tijdelijk contract heeft.”

Vergeest zegt dat zijn bedrijf moeite heeft om te concurreren, hij wijt dit met name aan goedkope krachten die uit het buitenland afkomstig zijn. “Werknemers uit het buitenland klaren de klus vaak in een korte tijd voor een veel lagere prijs.”

Recommended Posts