Veel vertrouwen wereldwijd in familiebedrijven

 In Bestuur & Personeel

Bijna overal ter wereld vertrouwen burgers familiebedrijven het meest. Dit blijkt uit de Edelman Trust Barometer. Alleen in Azië gelooft men meer in beursgenoteerde bedrijven en grote concerns.

De Edelman Trust Barometer is een wereldwijd onderzoek naar vertrouwen onder burgers, dat sinds 2001 jaarlijks plaatsvindt. In vrijwel alle wereldregio’s is het vertrouwen in familiebedrijven het grootst. In de EU genieten familiebedrijven het vertrouwen van 76 procent van de burgers, gevolgd door MKB-bedrijven (68 procent), private bedrijven (57 procent), beursgenoteerde bedrijven (48 procent), grote concerns en overheidsbedrijven (beiden 47 procent).

Veel waardering in Amerika’s
In Noord- en Zuid-Amerika is het vertrouwen in familiebedrijven (respectievelijk 85 en 83 procent) zelfs nog groter dan in Europa. In Azië is het beeld echter anders. Juist beursgenoteerde bedrijven (74 procent) en grote concerns (73 procent) genieten hier het vertrouwen van de burgers. Familiebedrijven worden hier maar matig gewaardeerd op de vertrouwensschaal. Met 62 procent hebben familiebedrijven de laagste vertrouwensscore, gedeeld met private bedrijven.

Sterke waarden in westen, corrupt in het oosten?
Een duidelijke verklaring hebben de onderzoekers niet voor het grote verschil in vertrouwen dat men wereldwijd heeft in familiebedrijven. Wel suggereren zij dat familiebedrijven in het westen misschien gewaardeerd worden vanwege hun sterke waarden, maar dat ze in Azië juist een stigma hebben van nepotisme en corruptie. Beursgenoteerde bedrijven worden juist gedwongen tot een zeker niveau van transparantie, moeten wereldwijde business practices overnemen en worden gezien als een betere plek om een carrière op te bouwen.

Recommended Posts