Veiligheidsapp voor ondernemers stimuleert samenwerking

 In Innovatie

Deventer – In de strijd tegen winkelcriminaliteit in Deventer heeft lokaal initiatief geleid tot een Nederlandse primeur. Met de veiligheidsapp kunnen winkeliers onderling informatie uitwisselen over verdachte zaken.

Om veiligheid in winkels en andere (familie)ondernemingen te stimuleren, is in Deventer een veiligheidsapp ontwikkeld. Met deze gratis applicatie kunnen winkeliers onder meer de onderlinge lijst raadplegen met daarop bekende veelplegers van diefstallen, die bij veel winkels niet meer naar binnen mogen. De applicatie is ontwikkeld door het Keurmerk Veilig Ondernemen (KVO), een samenwerkingsverband tussen mkb-ondernemers en de gemeente.

Keurmerk Veilig Ondernemen
De applicatie is alleen beschikbaar voor winkeliers in Deventer. De lijst met veelplegers was al langer beschikbaar via de website van KVO. Alex Hogeslag, veiligheidsmanager voor KVO, vertelt in De Stentor: “We doen niet veel anders dan we al deden met onze veiligheidssite. Die informatie is nu ook beschikbaar op bijvoorbeeld de smartphone en zo overal in de winkel te raadplegen.”

Goed initiatief
Brancheorganisaties reageren goedkeurend op de lancering van de applicatie. “Ik vind het een heel goed initiatief, omdat wij de veiligheid bevorderen in 400 gemeenten en Deventer de eerste is met een veiligheidsapp”, meldt Hans Verweij van brancheorganisatie Hoofdbedrijfsschap Detailhandel (HBD). “Hierdoor worden de ondernemers, politie en gemeente gedwongen tot het maken van afspraken, de onderlinge communicatie verbetert dan alleen maar”, gaat hij verder.

Alarm slaan
Naast de uitwisseling van gegevens over bekende dieven maakt de veiligheidsapp het ook mogelijk foto’s en video’s uit te wisselen om bij een overval, melding van vals geld, melding van verdachte personen of ander incident gelijk alarm te slaan. “Ik raad het winkeliers alleen niet aan om de app tijdens een overval te gebruiken”, grapt Verweij.

Recommended Posts