Vermogende familie wil goede doel meer steunen

 In Finance

De Samenwerkende Brancheorganisaties Filantropie (SBF) wil soepelere wetten als het gaat om het schenken van geld aan een goed doel. Hiervoor heeft zij nauw overleg met het kabinet.

Op dit moment is het voor (familie)bedrijven mogelijk om jaarlijks € 100.000 belastingvrij te schenken aan een goed doel. In 2011 heeft de SBF het convenant ‘Ruimte voor geven’ afgegeven aan het kabinet om hier verandering in aan te brengen. “Zo is er bijvoorbeeld dood kapitaal in stichtingen die hun eigen doelstellingen hebben overleefd, bijvoorbeeld voor nonnen die er nauwelijks meer zijn”, aldus voorzitter Steven van Eijk in het Financieele Dagblad. Op dit moment maken sommige wetten het voor rijke familiebedrijven vaak te ingewikkeld om te schenken.

Overleg over restricties
Premier Mark Rutte heeft enige tijd geleden aan tafel gezeten met zeven van zijn ministers en staatssecretarissen. Naast deze personen waren ook Van Eijk  en zeven vertegenwoordigers van vermogende families aanwezig. De partijen bespraken de huidige restricties bij het schenken vanuit hun bedrijf aan een goed doel. Er zijn in Nederland momenteel ongeveer 60.000 goede doelen actief.

Tweede convenant

SBF is momenteel druk bezig met het ontwikkelen van een nieuw convenant. In dit tweede convenant zal men dieper ingaan op toezicht, keurmerk en het implementeren van een gedragscode. Ook betere regels voor het doneren aan sport, natuur en cultuur komen onder andere aan bod. Men hoopt rond oktober dit convenant af te ronden.

Handelsmissies

Volgens de SBF heeft een grote groep vermogende mensen de intrinsieke wil om geld te schenken aan een goed doel en het kabinet wil hierin beter faciliteren. Van Eijk heeft aspiraties: “Wij willen mee op handelsmissies, om van Nederland de Europese ‘hub’ te maken voor grote stichtingen, zoals de Bill Clinton Foundation. Als die hier naartoe komen, levert dat honderden banen op.”

Recommended Posts