Verzekeraars starten kredietverlening aan MKB

 In Finance

Amsterdam – Een groep van in totaal negen verzekeraars start met het verstrekken van kredieten aan kleine ondernemers. De eerste dertig miljoen euro komt nu beschikbaar.

De dertig miljoen euro is het eerste financieringsgedeelte van een totaal toegezegd bedrag van 170 miljoen euro om te investeren in het midden- en kleinbedrijf. Deze eerste dertig miljoen euro is met name bedoeld voor de kleinste bedrijven, waar ook veel familiebedrijven tussen zitten. De daadwerkelijke kredietverstrekking loopt via Qredits, een kredietverstrekker voor kleine- en beginnende ondernemers. Deze organisatie helpt ondernemers bij het (her)starten van hun bedrijf door microkredieten aan te bieden tot 150.000 euro.

Verzekeraars
Het Verbond van Verzekeraars is coördinator van de mkb-actie en zet vrijdag een handtekening onder een cheque tijdens een symposium van Qredits ter gelegenheid van het eerste symposium van de organisatie. Daarbij is ook Koningin Máxima aanwezig. Later dit jaar volgt een tweede fonds voor het kleine en middelgrote MKB. Naast de groep verzekeraars hebben ook de banken en de Nederlandse overheid een bedrag toegezegd.

Lastig krediet
De verzekeraars reageren met het investeringsfonds van 170 miljoen euro op het financieringsprobleem dat veel kleine en middelgrote ondernemers aan den lijve ondervinden. Banken vinden het verstrekken van leningen aan mkb-bedrijven en familiebedrijven te risicovol.  De verzekeraars beschikken juist wel over vermogen waarover zij langjarig rendement willen behalen. Nederlandse verzekeraars beleggen circa zestig procent van hun vermogen in de Nederlandse economie.

Recommended Posts