Vierde generatie aan het hoofd van Lego

 In Bedrijfsoverdracht

Lego is één van de bekendste bedrijven die door een familie wordt gerund. Nu is de tijd gekomen om het stokje door te geven aan de vierde generatie.

Vader Kjeld Kristiansen en zoon Thomas gaan van rol ruilen in de bestuurskamer van Lego A/S. Thomas wordt vicevoorzitter en Kjeld doet een stap terug en blijft aan als regulier lid van de bestuursraad. De overdracht van vader op zoon duurde bij Lego twaalf jaar. In 2004 – toen het bedrijf bijna failliet ging – begon Kjeld met het klaarstomen van zijn zoon om zijn positie over te nemen.

Thomas Kirk Kristiansen komt in een gespreid bedje terecht. Vorig jaar steeg de winst van Lego met een klinkende 31 procent. Dat kwam neer op 9,37 miljard Deense kronen (1,23 miljard euro). Maar de speelgoedmarkt blijft heftig met Amerikaanse concurrenten zoals Mattel en Hasbro die op de loer liggen.

Rijkste Deen
Kjeld – met een vermogen van 3,3 miljard euro de rijkste inwoner van Denemarken – is de man die Lego omvormde tot wat het nu is. Hij bedacht verschillende thema’s rond piraten en ruimtevaarders waarmee het Deense bedrijf in de jaren tachtig en negentig groot werd. De beroemde en inmiddels tot verzamelobject verworden Lego-poppetjes zijn ook zijn creatie.

CEO geen familie
Tegenwoordig is de invloed van de CEO Jørgen Vig Knudstorp groot. Hij loodste het bedrijf door een moeilijke periode, voerde kostenbesparingen en efficiëntiemaatregelen door. Knudstorp stootte de Legoland-pretparken af en liet het bedrijf zich concentreren op de kern: bouwstenen. Ook andere nevenactiviteiten en producten zonder ‘Lego-gevoel’ zoals rugtassen en horloges, kwamen ten einde. Het succes van The Lego Movie en de bijbehorende bouwsets completeerde de make over: van richtingloze gigant op naar een van de sterkte merken op aarde.

De positie van CEO zal om die reden voorlopig niet meer ingevuld gaan worden door een familielid. In plaats daarvan kiest de familie in elke generatie een lid dat de meest actieve rol zal spelen in het bedrijf. Thomas is dat in de huidige generatie, al heeft zijn zus Sofie ook een plek in de bestuurskamer.

Nooit genoeg steentjes
Verdere uitbreiding van de markt is ook Thomas Kirk Kristiansens doel: “Er zijn nog steeds zoveel kinderen in de wereld die nooit een Lego-steentje hebben vastgehouden. Er is dus best wat voor te zeggen dat we simpelweg meer stenen nodig hebben. Want je kunt nooit genoeg stenen hebben.”

Recommended Posts