Artikel: Vijf tips voor een succesvolle overdracht

Je wilt je familiebedrijf overdragen. Waar moet je dan op letten en wat zijn beruchte valkuilen?

1. Helder overdrachtsplan
Het spreekt voor zich dat een ingrijpende wisseling van de wacht vraagt om een uitgebreide voorbereiding. Uit recent onderzoek van de Nyenrode Universiteit blijkt echter dat dit precies het onderdeel is waar familiebedrijven het minst aandacht aan besteden. Het is misschien een open deur, maar de eerste stap naar een succesvolle overdracht is volgens stichting De Opvolging gezet als alle verwachtingen, analyses en doelstellingen duidelijk in een overdrachtsplan beschreven staan.

2. Emotionele beslissingen
Vanwege de emotionele betrokkenheid bij het eigen bedrijf is het vaak moeilijk om objectieve beslissingen te nemen en van een afstand naar het eigen bedrijf te kijken. Om te voorkomen dat je de verkeerde beslissingen neemt en je vanuit emotie handelt, is het verstandig een onafhankelijke adviseur in de arm te nemen bij de overdracht. Hij of zij heeft naast de objectiviteit bovendien veel kennis over en ervaring met overnames. De kans is immers groot dat het je eerste overdracht is.

3. Zicht op cijfers
Om eventuele kopers ervan te overtuigen dat je bedrijf een goede keuze is, is het van belang dat je je eigen bedrijf verkoopklaar maakt. Dit heeft niet alleen te maken met het uiterlijk van je bedrijf, maar meer met de financiële gezondheid en de status hiervan. Om kopers een duidelijk overzicht te bieden van de financiële situatie van de laatste jaren, is het verstandig ervoor te zorgen dat alle cijfers en administratie up-to-date is.

4. Opvolging
Aan wie wil je het bedrijf overdragen? Vaak wordt hier te gemakkelijk over gedacht. Als het bedrijf een familiebedrijf blijft, is het belangrijk dat afspraken helder op papier worden vastgelegd om familieruzies te voorkomen. Volgens Frederik van Caem, voorzitter van stichting De Opvolging, gaat het om intuïtie. “De beste tip die ik kan meegeven is dat een succesvolle overdracht binnen de familie begint bij een goed en veilig gevoel.” Soms heb je bij bepaalde familieleden een goed gevoel en vertrouw je ze blindelings. Als je een familielid je bedrijf toevertrouwt, zit het vaak wel goed.

5. Geduld
Het kost veel tijd om je bedrijf verkoopklaar te maken. Volgens de Kamer van Koophandel kan het wel zeven jaar duren voordat dit proces afgerond is. Tel daar alle andere processen en stappen zoals de daadwerkelijke overdracht en administratieafhandeling bij op en de conclusie is dat een overdracht veel tijd en geduld vraagt. Neem die tijd. Je familiebedrijf is immers een kostbaar bezit.

Blijf op de hoogte met onze maandelijkse nieuwsbrief