Vijf tips voor fiscaal voordeel voor familiebedrijven

 In Finance

Deventer – Het jaar 2013 nadert zijn einde, wat moet een familiebedrijf nog doen voor het jaar eindigt en wat vooral niet? Hieronder volgen enkele fiscale tips om het familiebedrijf voordeel te bezorgen. 

Met de jaarwisseling alweer voor de deur, is het voor familiebedrijven zaak om maximaal fiscaal voordeel te behalen over 2013.  Hieronder enkele tips om dat te doen:

1. Grote som geld schenken aan kind
Overweeg jij een grote schenking aan je kind? Geef dit dan door voor maart 2014. Vanaf 1 oktober jongstleden is het mogelijk om €100.000 belastingvrij aan je kinderen te schenken. De voorwaarde die aan deze schenking gekoppeld is, is dat de schenking in het teken moet staan van de eigen woning. De nieuwe schenkingsregeling loopt eind december af, maar kan verlengd worden tot 1 januari 2015. In dat geval moet de schenking voor maart 2014 doorgegeven worden. Normaalgesproken kan er slechts €5000 belastingvrij aan een kind geschonken worden.

2. Investeer in milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen
Is jouw familiebedrijf van plan om milieubewuster te werk te gaan? Doe deze investering dan in 2013. Via de Energie Investeringsaftrek (EIA) kunnen bedrijven fiscaal voordelig investeren in energiezuinige technieken en duurzame energie. Van deze investeringskosten kan 41,5 procent worden afgetrokken van de fiscale winst, bovenop de gebruikelijke afschrijving. Hierdoor betaalt een familiebedrijf minder inkomens- of vennootschapsbelasting. Dit levert een familiebedrijf zo’n tien procent belastingvoordeel op.

3. Schaf zuinige auto’s aan
Een familiebedrijf dat veel auto’s gebruikt, doet er goed aan om nog voor de jaarwisseling over te stappen op zeer zuinige auto’s. Hierdoor betaalt het familiebedrijf geen of slechts een lage bijtelling en voor de motorrijtuigenbelasting bestaat een vrijstelling. Voor het jaar 2014 worden de eisen aan een zuinige auto verzwaard, waardoor het aantrekkelijker is om nu nog over te stappen op zuinige auto’s.

4. Wikkel de belasting over 2013 snel af
Moet jouw familiebedrijf nog belasting betalen over 2013? Probeer dit dan zo snel mogelijk af te wikkelen. De belastingrente stijgt per april 2014 namelijk fors: van 3 procent naar 8 procent. De belastingrente wordt vanaf februari 2014 al berekend.

5. Wacht met het uitkeren van dividend
Heb jij als eigenaar een goed jaar gedraaid met je familiebedrijf en wil je jezelf daarvoor belonen? Wacht dan met uitkeren tot 2014. Volgend jaar bedraagt de belasting over dividend namelijk slechts 37,5 procent, terwijl dit in 2013 nog 40 procent is. Waarom geen bonus uitkeren? Als de eigenaar van een familiebedrijf in de hoogste schijf van de belasting valt, betaalt hij namelijk 52 procent belasting. Het uitkeren van dividend is dus vele malen goedkoper dan het geven van een bonus.

Recommended Posts