Vissende families de dupe van Europees besluit

 In Innovatie

De vele Nederlandse familiebedrijven in de visserij worden zwaar getroffen door het besluit in Brussel dat vissers hun pulskortechniek niet mogen uitbreiden. Het CDA pleit voor nieuwe vergunningen. 

Een overleg tussen de EU-instellingen over het Europees Visserijfonds heeft ertoe geleid dat Nederlandse vissers hun pulskortechniek niet mogen uitbreiden. Het CDA is boos. De partij zal de staatssecretaris ondervragen en tegen een Europees fonds stemmen. Volgens Lambert van Nistelrooij, Europarlementslid, is het besluit een flinke tegenslag. “Visserij met de innovatieve pulskortechniek bespaart de vissers erg veel diesel, het ontziet bovendien de zeebodem. We moeten dat juist voluit steunen, want dat is goed voor Nederland. Veel vissers zijn al noodlijdend”, zo zegt hij.

Cruciaal
De christelijke partij wil dat Europa direct dubbel zoveel vergunningen voor pulskor toestaat: van 42 tot 84 boten. Dat is volgens Van Nistelrooij cruciaal. “Als de EU-landen en Europarlement niet snel alsnog akkoord gaan, stemt het CDA in het Europarlement deze week tegen het hele Europees Fonds voor Maritieme Zaken en Visserij.”

Familiebedrijven in visserij
Jaco Geurts, CDA woordvoerder visserij in de Tweede Kamer gaat deze week nog staatssecretaris Sharon Dijksma kritisch ondervragen. Geurts: “Door het besluit in Brussel worden Nederlandse familiebedrijven in de visserij zeer zwaar getroffen. Staatssecretaris Dijksma mag dit toch niet laten gebeuren? Als er geen nieuwe vergunningen komen, lijkt afwijken van Europese regels mij de enige weg. Het CDA heeft regionaal, nationaal en Europees gestreden om de pulsvergunningen hoog op de agenda te houden. Ik zie de puls als de innovatie die de Nederlandse kottervloot naar de toekomst kan loodsen. “

Recommended Posts