Voelt u ook dat gapende gat tussen fysiek en digitaal samenwerken?

Digitaal samenwerken

Thuiswerken: we dachten dat het maar eventjes zou duren. Inmiddels zijn we een maand of tien verder sinds het begin van de corona-uitbraak. Digitaal samenwerken is inmiddels behoorlijk ingeburgerd, maar toch: fysiek samenwerken wordt met grote regelmaat gemist. Fambizz-partner Skopos schreef er een blog over!

Met de tweede coronagolf beginnen we ook aan de tweede golf van digitaal samenwerken. Tijdens de eerste golf werden we plotseling gedwongen om de leaseauto te laten staan en over te schakelen op digitaal werken. De koptelefoons en microfoons waren niet aan te slepen. De elektronicabranche deed goede zaken.

Opeens moesten we allemaal aan de slag via Skype, Zoom of Teams. Gezellig thuis vanaf de keukentafel. De één met de webcam aan, de ander zonder. Best wel een beetje spannend en ook wel grappig: elkaar ontmoeten via beeldschermen. Jezelf zien, de ander zien maar elkaar echt in de ogen kijken is er niet bij. Het leek allemaal tijdelijk, dus accepteerden we deze ongemakkelijke situatie. Evenals de aanloopproblemen, met verbindingen die niet werkten of tools die ontbraken. Problemen die we voor lief namen.

Gemis van communicatie, groepsgevoel en groepsproces

We zijn nu acht maanden verder en hebben een beter beeld van wat digitaal samenwerken inhoudt. De technisch beperkende aspecten zijn ondertussen voor het grootste deel opgelost, maar we blijven de beperkingen voelen van menselijk contact op afstand. Het grootste gemis voelen we op het gebied van communicatie, groepsgevoel en groepsproces.

Hoe kan het nu eigenlijk dat er zulke grote verschillen zijn tussen digitaal samenwerken en fysiek samenwerken, vanuit kantoor? Oké, werk je in een kantoorpand met meerdere etages, dan ga je ook niet de hele dag heen en weer lopen. Je hebt ook veel contact via de telefoon en de mail. Wil je iets bespreken dat een emotionele lading heeft? Dan ga je liever persoonlijk even langs. Is het een feitelijke mededeling? Dan kan je net zo goed even bellen of mailen. Het grote verschil is dat je een keuze hebt.

Digitaal samenwerken: ook op basis van vertrouwen

Waarom is elkaar ‘in het echt’ zien zo belangrijk? Dit komt omdat we niet alleen communiceren met onze stem, maar met ons hele lichaam. Waarnemen doen we met meerdere zintuigen; zien, horen, proeven, ruiken en voelen. Uiteindelijk communiceren we slechts voor 7% met woorden: de rest wordt bepaald door ons stemgebruik en non-verbale communicatie.

Veel van die communicatie missen we bij het digitaal samenwerken. Helemaal als we de video uitlaten. De emotie is weg.  Geen blikken van verstandhouding, geen lichaamstaal kunnen lezen. Maar ook niet kunnen bouwen aan een persoonlijke band, geen groepsdynamiek en geen groepsgevoel.

Als we met elkaar op één plek samen zijn, dan is er groepsdynamiek, ruimte voor een groepsproces en groeit het groepsgevoel. Dan begint de energie te stromen en ontstaat er een klik. Deze klik is ontzettend belangrijk voor de samenwerking. Het vormt een basis voor vertrouwen. En dat vertrouwen is van belang als je samen zaken moet oplossen.

Het is niet voor niks dat in veel culturen de meeste zaken worden gedaan buiten kantooruren om. Lekker ontspannen tijdens een etentje of een borrel. Blijkbaar hebben we iets nodig dat ons bindt vóórdat we ons openstellen en ons vertrouwen aan iemand geven. Het is dus niet alleen een gevoel wat we hebben. Er bestaat ook daadwerkelijk een gapend gat tussen fysiek en digitaal samenwerken.

Remote samenwerken als een team

We hopen dat onze ervaringen u het gevoel geven dat u niet de enige bent die dit zo ervaart. En mocht u nu denken, ”nou, daar zijn we dan mooi klaar mee”, lees dan binnenkort onze volgende blog. Daarin vertellen wij hoe u ook in de digitale wereld als team kunt samenwerken.

Blijf op de hoogte met onze maandelijkse nieuwsbrief