VolkerWessels keert Bouwend Nederland de rug toe

 In Innovatie

Deventer – Familiebedrijf VolkerWessels en bouwbedrijf Heijmans hebben per 1 januari 2015 hun lidmaatschap bij Bouwend Nederland opgezegd. De bouwbedrijven zijn ontevreden over de crisisaanpak van de belangenorganisatie.  

Bouwend Nederland moet het vanaf januari 2015 mogelijk stellen zonder de bouwbedrijven Heijmans en familiebedrijf VolkerWessels. De bouwbedrijven uiten  middels het opzeggen van het lidmaatschap hun onvrede over de crisisaanpak van de belangenorganisatie. De branchevereniging zou niet voldoende aansluiten bij hun wensen en verwachtingen. De bedrijven staan wel open voor onderhandelingen, maar dan moet Bouwend Nederland wel met flinke hervormingen komen.

Dwingen tot hervorming
Zowel Heijmans als familiebedrijf VolkerWessels hopen met de opzegging van hun lidmaatschap hervormingen binnen Bouwend Nederland te bereiken. Een woordvoerder van de belangenorganisatie laat tegenover Nu.nl weten dat Bouwend Nederland momenteel al enkele hervormingen doorvoert. “Er wordt onder meer gestreefd naar een plattere organisatie, het terugbrengen van de collectieve lasten en het meer betrekken van leden bij het lobbybeleid.”

Afnemende afhankelijkheid
Volgens de reglementen van Bouwend Nederland betaalt iedere bedrijf dat lid is jaarlijks een vaste contributie van 500 euro. Daarbij komt nog een variabel bedrag van 0,26 promille van de jaaromzet binnen onze landsgrenzen. Voor familiebedrijf VolkerWessels, met een jaaromzet van 4,9 miljard euro, loopt dit variabele bedrag dus op tot boven de één miljoen euro. Maxime Verhagen, voorzitter van Bouwend Nederland, zegt tegenover Nu.nl dat overal belangenverenigingen onder druk staan: “Lid zijn van een branchevereniging is tegenwoordig blijkbaar geen automatisme meer.”

Recommended Posts