Vanaf 27 september 2020 geldt de Wet implementatie UBO-register (Ultimate Beneficial Owner). Familiebedrijven zijn hierdoor verplicht de UBO van hun familiestichting of Stichting administratiekantoor (STAK) in te schrijven. Wie is een uiteindelijk belanghebbende in het vermogen of wie heeft de feitelijke zeggenschap? Registreer deze persoon uiterlijk vóór 27 maart 2022 in het register, om boetes te voorkomen! Een bijdrage van Fambizz-partner Grant Thornton.
Wie is de UBO?
De UBO is de natuurlijk persoon die:
- meer dan 25 procent van de aandelen houdt of stemrecht heeft; of
- meer dan 25 procent eigendomsbelang in een onderneming heeft; of
- de feitelijke zeggenschap over de onderneming of instelling heeft.
Een onderneming kan meer dan één uiteindelijk belanghebbende hebben. Heeft uw er geen? Dan wijst u de statutair bestuurder of vennoot aan als ‘pseudo-UBO’.
In een familiestichting of STAK
Bij een stichting is het lastiger om vast te stellen wie de uiteindelijk belanghebbende is, omdat er geen eigendomsbelangen zijn die aan een persoon zijn toe te wijzen. U bepaalt in dat geval de UBO aan de hand van de volgende belangen:
- Begunstigde van het vermogen (zie statuten):
Dit is de persoon die meer dan 25 procent van het vermogen van de stichting ontvangt. - Stemrecht:
Dit is de persoon die voor meer dan 25 procent stemrecht heeft op grond van de statuten, bij het besluit tot wijziging van de statuten. - Feitelijke zeggenschap:
Dit is de persoon met feitelijke zeggenschap op grond van andere feitelijke omstandigheden (in plaats van de statuten).
Kunt u op basis van deze drie varianten geen uiteindelijk belanghebbende aanwijzen? Dan moet u de bestuurder van de stichting registreren als de (pseudo-)UBO van de stichting.
Meer weten over het registeren van uw UBO?
Wilt u meer weten over het UBO-register? Neem dan contact op met de juridisch specialisten van Grant Thornton: Géraldine Grünberg, en Harmke de Hoop, van de afdeling Legal Services van Grant Thornton.