Voorzichtig herstel voor Van Lanschot

Den Bosch – Van Lanschot, de bank voor vermogende particulieren en familiebedrijven, heeft een lastig jaar achter de rug. De eerste maanden van 2013 bracht gelukkig weer een aantal lichtpuntjes.

Van Lanschot had het lastig in 2012, maar inmiddels zijn er weer meer aandelentransacties door klanten van de bank voor vermogende particulieren en familiebedrijven. CEO Karl Guha hoopt dat het ergste nu achter de rug is. Hij ziet in de eerste maanden van dit jaar tekenen van voorzichtig herstel.

Zware economische tijden
Verleden jaar had Van Lanschot veel last van de zware economische tijden. Eerder bekendgemaakte afschrijving op goodwill (€ 121,7 miljoen netto, non-cash) en eenmalige lasten (€ 35,7 miljoen netto) leiden tot negatief nettoresultaat van 155,4 miljoen euro. Ondanks de rode cijfers is de CEO niet heel negatief.”Het zwakke economische klimaat in 2012 had een grote impact op de hele sector. In deze lastige marktomstandigheden laat Van Lanschot over 2012 een positief onderliggend resultaat en een verdere stijging van de client assets zien. Onze kapitaal-, funding- en liquiditeitspositie is en blijft sterk.”

Reorganisatie
Door de slechte economische  tijden komt de bank niet onder ontslagen uit. Tot en met 2014 moet Van Lanschot driehonderd banen schrappen om kosten te besparen. Bijna de helft hiervan verdween vorig jaar al. Daardoor bespaarde de bank meer dan 8 miljoen euro op personeelskosten. Het investerings- en kostenreductieprogramma ligt volgens de bank op koers.

Blijf op de hoogte met onze maandelijkse nieuwsbrief