“Vrouwen in de top geven helemaal niets om die quota”

Als managing director Interim Executives komt Harm Tunteler van JBR bij allerlei bedrijven met uiteenlopende vraagstukken binnen. Wie de meest geschikte persoon is om de betreffende taak uit te voeren? Dat laat hij niet afhangen van iemands geslacht of leeftijd, maar van diens combinatie van karaktereigenschappen en vaardigheden. Voer de discussie niet over de vorm, maar focus je op de inhoud, is zijn devies.

Vrouwen in de top van het bedrijfsleven: wanneer we Harm Tunteler van strategisch adviesbureau JBR erover spreken valt hij direct in huis. “Er is natuurlijk een hele discussie gaande rondom wetgeving wat betreft vrouwen aan de top. Maar vrouwelijke managers die in het bedrijfsleven behoorlijk wat in de melk te brokkelen hebben geven aan helemaal niets met die quota te hebben. Of je het nu aan Heleen van Benthem, CEO van Pokon, of Sylvia Tóth (voormalig directievoorzitter van uitzendbureau Content, red) vraagt: ze zouden er niet aan moeten denken dat ze alleen op basis van hun ‘vrouw zijn’ zouden worden uitgekozen.”

Diversiteit gaat immers verder dan de opdeling man-vrouw. “Diversiteit bestaat uit een veelvoud aan eigenschappen en vaardigheden. Empathie, alfa, bèta: dat soort onderscheid. Nu kun je over het algemeen wel stellen dat vrouwen meer empathisch vermogen hebben, maar anderzijds ken ik ook wel enkele vrouwen die zo empathisch als een tomaat zijn en kerels die zich ongelofelijk goed in kunnen leven in anderen. Dus laten we oppassen met generaliseren.” Rond opvolgingsvraagstukken is de vraag of het een man of een vrouw moet zijn vaak één van de factoren die meespelen, maar niet de belangrijkste, als je het Tunteler vraagt. “Buiten ‘stelen’, ‘slaan’ en ‘#metoo’ zijn er geen slechte eigenschappen van managers. Het gaat om de eigenschappen die nodig zijn om een bedrijf te kunnen leiden of de problemen daar op te lossen”, aldus Tunteler. “De ene organisatie heeft een control freak nodig, de andere juist niet.”

Gereedschapskist

De managing director Interim Executives bij JBR neemt graag een gereedschapskist als metafoor. “De beste monteur heeft grof geschut, zoals een voorhamer, maar ook heel fijne instrumenten, zoals kleine schroevendraaier. De beste manager beschikt eveneens over een ruim assortiment en gebruikt per situatie het juiste materieel. Er is niets mis met het gebruiken van de voorhamer, maar dan moet de situatie daar wel om vragen.” In dat kader hoort ook de vraag om een man of een vrouw: wat past het beste bij de organisatie in kwestie? Niet om het geslacht, maar om de set aan eigenschappen waar iemand over beschikt. Zoals ook leeftijd een gevaarlijk criterium is. “Een creatieve manager van 28, dat spreekt iedereen aan. Maar een door de wol geverfde 64-jarige, daar doet men dan soms moeilijk over. Terwijl in sommige situaties ervaring juist key is. De discussie moet niet draaien om leeftijd of geslacht, maar om iemands vaardigheden versus de situatie.”

Discussie familiebedrijf

Tunteler komt ook veel bij familiebedrijven over de vloer. Daar krijgt de discussie er een extra dimensie bij. “Dan heb je het niet alleen over leeftijd en geslacht, maar ook nog eens over de vraag ‘wel of niet familie?’ Soms past een familielid goed in het plaatje, maar is diegene er qua leeftijd en ervaring nog niet aan toe. Dan adviseer ik om, in ieder geval tijdelijk, iemand van buiten te halen.” Het draait immers om continuïteit: dát is uiteindelijk de wens van ieder familiebedrijf. Of het nu de zoon, dochter of een extern iemand is. “Een interim-oplossing is ook nog eens handig om ervoor te zorgen dat de overdragende en opvolgende partij los van elkaar komen. Iemand van buitenaf kan veel makkelijker dan zoon of dochter aangeven wanneer vader te veel betrokken blijft. Dan kun je als interim gerust de bad guy zijn, want ik zit niet op de verjaardagsfeestjes en ik ga ook na verloop van tijd weer weg.” Zoals het ook andersom het geval is: dat de vader doorheeft dat zoonlief eigenlijk niet geschikt is om het bedrijf te gaan leiden, maar dat diegene daar niet de relatie met zijn zoon mee op het spel durft te zetten.“

Vanuit wens

Diversiteit moet dus niet een door quota’s gevormde verplichting zijn, maar een inhoudelijke wens. “Het draait om een uitgebreid pallet aan vaardigheden en karaktereigenschappen, passend bij de job. Als ik een interim-klus binnenkrijg zet ik daar met alle vertrouwen een vrouw op, maar vooral en alleen omdat ze geschikt is, niet omdat ik een streefcijfer moet halen.”

Dit stuk verscheen eerder in de Fambizz Post, onze gedrukte Fambizz-uitgave. Wil je ook onze Fambizz Post ontvangen? Stuur dan een e-mail met je naam en adres naar info@fambizz.nl.

Blijf op de hoogte met onze maandelijkse nieuwsbrief