Waardering staat overdracht in de weg

Amsterdam – De waardering van het bedrijf staat bij veel familiebedrijven overdracht in de weg. Zeker wanneer het om opvolging gaat. Dat blijkt uit onderzoek van KPMG.

KPMG peilde de meningen over bedrijfsoverdracht en opvolging onder een groep middelgrote en grote familiebedrijven. De opgebouwde ervaring en het leiderschap van de directeur-grootaandeelhouder is volgens 60 procent sterk van invloed op de waardering. En daar lijken ondernemers zich in miskend te voelen. Het is namelijk vooral de waardering van de goodwill die tot onvrede leidt.

Langetermijnstrategie en betrokkenheid
“Het bijzondere karakter van het familiebedrijf zorgt duidelijk voor belemmeringen bij de waardering”, zegt Ernst Groenteman, die als partner bij KPMG verantwoordelijk is voor de familiebedrijvenpraktijk. “Bijna 90 procent vindt dat de bedrijven als gevolg van hun langetermijnstrategie en de relatief grotere betrokkenheid van de werknemers in het algemeen een hogere bedrijfswaarde vertegenwoordigen.” Daarbij zien veel familiezaken ook de zwaardere belastingheffing op bedrijfsvastgoed als een belemmering op de overdracht.

Voortzetten familienaam
In algemene zin gaat het bedrijf bij voorkeur over binnen de familie. Een veel genoemde reden om het bedrijf niet buiten de familie over te willen dragen, is het voortzetten van de familienaam. De helft van de ondervraagden geeft echter aan dat er geen goede opvolger beschikbaar is binnen de familie. Groenteman: “De kopende generatie krabt zich in deze economisch moeilijke tijd achter de oren. Vaak is het toch een grote onderneming; wil je die wel overnemen?”

Zelfstandig inschatten
Het gebruik van een externe adviseur bij opvolging blijkt populair. Negen op de tien bedrijven schakelt iemand van buiten in om het traject te begeleiden. Groenteman: “Bijna 40 procent van de onderzochte bedrijven geeft aan dat de directeur-grootaandeelhouder niet altijd in staat is om de waarde van de onderneming zelfstandig in te schatten. Dit houdt niet alleen een risico in voor de DGA, maar ook voor de opvolger van het bedrijf.” Hij benadrukt daarbij dat een te hoge waardering een last vormt voor de toekomstige opvolger. Een te lage waardering benadeelt juist niet alleen de overdragende ondernemer, maar ook de overige familieleden. “Een weloverwogen waardering kan conflicten over de waarde van het familiekapitaal voorkomen.”

Blijf op de hoogte met onze maandelijkse nieuwsbrief