Wat te doen met het vrijgekomen vermogen?

Hoe ga je om met het vermogen dat vrijkomt na verkoop van het familiebedrijf? Ga je het oppotten, koop je er aandelen van of investeer je het geld in vastgoed? En beleg je het zelf of geef je het uit handen? 

Na een bedrijfsoverdracht komt er doorgaans een flink vermogen vrij. Daar moet iets mee gebeuren, wil je het lucratief maken. Idealiter beleg je als DGA zo’n 10 procent van de gehele portefeuille zelf. Zo houd je er feeling mee. Bovendien sluit het aan op de behoefte van veel ondernemers om zelf alles te regelen en het spel van risico en zekerheid op te zoeken. Uiteraard is gedegen kennis van belang wanneer ondernemers zelf het vermogen beleggen.

De juiste broker
Bij de keuze voor een broker is het belangrijk de kosten en het track record van de beheerder in ogenschouw te nemen. Een goede beheerder heeft bovendien naast zijn fundamentele visie ook een goede market-timingstrategie en weet wanneer hij er ergens in of uit moet stappen. Soms moet hij dus ook koerswijziging durven maken.

Beleggingsstijl
Tegenwoordig zijn er tal van webinars en hulpmiddelen die de ondernemer ondersteunen bij het maken van keuzes omtrent zijn beleggingsstijl. Want spreiden is meer dan het kiezen van de juiste assetmix. Sterker nog, met spreiding in geografie, sector of asset class verlaag je de risico’s nog niet. Meer zekerheid verkrijg je door verschillende beleggingsstijlen te combineren. Bijvoorbeeld een strategie waarbij je ervan uitgaat dat lijnen doorzetten: stijgers blijven stijgen en dalers blijven dalen. Daar tegenover zet je dan een model dat de toekomstige dividendbetalingen actualiseert en de opbrengst terugrekent naar vandaag. Zo bouw je extra zekerheid in.

Waar nu instappen?
Voor vermogende families zijn er op dit moment twee interessante opties: aandelen en grondstoffen. Bij commodities denken de meesten aan olie en goud, maar wat te denken van de graanmarkt? Het is nog even de vraag wat het effect van het Amerikaanse stimuleringsprogramma, quantitative easing (QE), is op de prijzen en op de markt in zijn algemeenheid. Het valt te verwachten dat bij vermindering van de QE beleggers uit aandelen stappen en overgaan op commodoties. Maar de Amerikaanse aandelenmarkt is zeker lucratief. Zodra consumenten weer wat meer bestedingsruimte krijgen, zullen we met name zien dat retail opleeft. En dan de specialty retailers in het bijzonder. Verder zien technologie en financials er veelbelovend uit. De slimme belegger houdt die sectoren de komende periode nauwlettend in de gaten.

Blijf op de hoogte met onze maandelijkse nieuwsbrief