“We moeten voor elkaar klaarstaan”

‘Onzelfzuchtige zorg voor het welzijn en de ontwikkeling van de mens´, is hoe men filantropie kan omschrijven. Filantropie kan binnen een familiebedrijf een belangrijk element zijn om het familiegevoel in alle lagen van het bedrijf te bewerkstelligen. Fambizz sprak twee familiebedrijven waarvan bekend is dat ze hun werknemers op hun eigen manier spreekwoordelijk in de watten te leggen. Wat brengt het hen? Vandaag deel 1 op Fambizz.

Vebego staat bekend om duurzaam ondernemen met een focus op medewerkers. Het familiebedrijf in onder andere de schoonmaakbranche heeft in 2005 een foundation opgericht om medewerkers te motiveren om zich in zetten voor kansarme mensen. Annette van Waning is directeur van Vebego Foundation. Daarnaast initieert het familiebedrijf diverse programma’s op het gebied van duurzaam personeelsbeleid zoals bijvoorbeeld schuldhulpverlening.

Foundation
Bij de foundation bieden we verschillende projecten aan om medewerkersvrijwilligerswerk te doen. “Voor onze medewerkers is het bijvoorbeeld mogelijk in Sri Lanka of Marokko aan de slag te gaan”, aldus Van Waning. In Sri Lanka is bijvoorbeeld in september 2015 een bouwreis georganiseerd waarbij vrijwilligers huisjes renoveren waarin kinderen wonen. Daarnaast is de foundation ook actief in ons eigen land bij verschillende projecten, zoals NLDOET en de IMC Weekendschool. “Daarnaast zijn we dit jaar partner van het Rode Kruis voor Serious Request. Door dit partnerschap stimuleren we bedrijven en medewerkers zich in te zetten en zo donaties op te halen.” De foundation is ontstaan door enerzijds de behoefte vanuit de familie Goedmakers een maatschappelijke bijdrage te leveren en anderzijds vanuit de behoefte van onze medewerkers: “Na de tsunami in Sri Lanka in 2004 wilden we wat voor de getroffen bevolking betekenen. Hieruit is de foundation ontstaan waarin een financiële donatie altijd samengaat met de inzet van medewerkers.”

Eigen medewerkers
Voor de medewerkers binnen de sector is een schuldhulpverleningsprogramma opgezet. In de schoonmaakbranche heeft vijfentwintig procent van de werkenden een schuld, wat resulteert in sociale en maatschappelijke problemen en ook ziekteverzuim. Daarom is het bedrijf gaan bedenken wat men voor de medewerkers kan betekenen: “Zo hebben we een programma opgezet waarbij experts op het gebied van schuldhulpverlening samen met ons de medewerker weer financieel vitaal proberen te krijgen.” Belangrijk is dat het een gezamenlijke inspanning is, wat inhoudt dat de medewerker ook daadwerkelijk bereid moet zijn om zelfeen actieve bijdrage te leveren. Vebego Foundation neemt het probleem of de schuld niet over, maar faciliteert alleen in de oplossing. “Door medewerkers op deze wijze te helpenkrijg je als werkgever meer waardering van je medewerkers, werken zij met meer plezier en zijn ze meer betrokken. Wij vinden dat belangrijk.”

Blijf op de hoogte met onze maandelijkse nieuwsbrief