Weinig interesse overname familiebedrijf onder studenten

Brussel – Studenten uit ondernemersfamilies zijn zelden geïnteresseerd om, gelijk na hun studie, het bedrijf van hun ouders over te nemen. Slechts zeven procent wil direct in het familiebedrijf stappen.

Uit onderzoek, uitgevoerd in opdracht van Ernst & Young en het Center For Family Business aan de universiteit van St. Gallen (Zwitserland), blijkt dat het grootste deel van de 28.000 ondervraagde studenten uit 26 landen niet gelijk na hun studie in het familiebedrijf wil stappen. Twee derde gaat liever aan de slag als werknemer bij een ander bedrijf. Slechts zeven procent wil direct aan het werk in het bedrijf van hun ouders.

Beperkte interesse
In landen als Griekenland, Rusland, Roemenië en Mexico is de opvolgingsintentie het sterkst aanwezig. De reden hiervoor is dat studenten uit noodzaak verdergaan met het familiebedrijf. “In Nederland, België en Frankrijk stellen we daarentegen een heel beperkte interesse in de overname van het familiebedrijf vast”, meldt Eric Van Hoof, Family Business Leader bij Ernst & Young. “Studenten kiezen er opvallend vaker voor om na hun studie eerst een andere professionele ervaring op te doen, maar houden wel de optie open om later naar het familiebedrijf terug te keren.”

Ouders cruciale rol
Ouders spelen een cruciale rol in de keuze om het familiebedrijf over te nemen. Van Hoof legt uit: “De indruk die zij wekken over het familiebedrijf en wat het inhoud om zo’n bedrijf te leiden, is bepalend voor de keuze van hun kinderen. Ondernemende ouders lijken voor jongeren nog steeds een inspiratie te zijn om zelf jonge ondernemer te worden.”

Blijf op de hoogte met onze maandelijkse nieuwsbrief