Werken in het mkb: de voordelen op een rij

Grote bedrijven zitten massaal in de bezuinigingsmodus. En dat heeft al duizenden mensen hun baan gekost. Zo trok TMG de afgelopen tijd al de stekker uit een aantal grote titels, is Fokker druk bezig met een reorganisatie en laat ook de Rabobank nog eens 9000 mensen gaan. Deze ontwikkelingen zijn voor veel werknemers in Nederland reden in het mkb aan de slag te gaan. En terecht, zo lijkt het. We zetten een aantal voordelen van die branche op een rij.

Volgens Z24.nl groeide het aantal personeelsleden bij kleine bedrijven met maximaal 10 werknemers met maar liefst 58 procent in het derde kwartaal van 2015, ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Bij organisaties waar tussen de 11 en 50 mensen werken, was dat percentage 23 procent. Ook de vraag naar werknemers binnen het mbk neemt toe. Zo stonden er aan het eind van Q3 van dit jaar bij bedrijven met tot 250 man personeel bijna 70.000 vacatures open, als we de meest recente cijfers van het CBS mogen geloven. Bij grotere ondernemingen waren dat er 53.000.

Het is niet gek dat meer mensen het mkb opzoeken. Er zit namelijk een aantal grote voordelen aan de sector.

1. Hogerop komen
Sneller hogerop komen is misschien wel een van de grootste voordelen van werken in het mkb. Werk je hard, dan is de kans groot dat je binnen je bedrijf verder kan groeien. Die optie biedt een grote onderneming minder snel, omdat je te maken krijgt met meer mensen die boven je staan en misschien wel op de door jou beoogde functie zitten. Die zul je dus eerst moeten verslaan. “Maar als je vlak onder de directeur werkt, is het plafond snel bereikt”, aldus Inez van Oord, directeur van recruitmentbureau LINQ.

2. Eigen inbreng 
Heb je een hekel aan regels en structuur en wil je de vrijheid hebben eigen ideeën in te brengen? Dan is het mkb voor jou the place to be. Zo heb je waarschijnlijk beter contact met je baas dan wanneer je voor een groot concern werkt en staat die vaak meer open voor nieuwe inzichten dan CEO’s van grote bedrijven. Ook zijn jouw persoonlijke prestaties sneller zichtbaar voor een mkb-baas dan voor een leidinggevende in een grote organisatie. Marcel Molenaar, directeur van LinkedIn in de Benelux, ziet dat ook. “Young professionals zoeken naar manieren om het verschil te kunnen maken, en die vinden ze beter in een klein team.”

3. Multifunctioneel
Bij een relatief kleine organisatie heb je ook een grote kans aan je multifunctionaliteit te werken. Je zal immers sneller wat taken van collega’s over moeten nemen als die ziek of op vakantie zijn.

4. Meer kans op hoger salaris 
Tot slot: bij een groot bedrijf ligt het salaris vaak al vast. In het mkb kun je veel makkelijker onderhandelen over je loon. Mooi meegenomen toch?

Blijf op de hoogte met onze maandelijkse nieuwsbrief