Werkkostenregeling onwerkbaar voor MKB

’s Hertogenbosch – De Werkkostenregeling (WKR) is onwerkbaar voor het mkb en veel familiebedrijven. Er kleven te veel nadelen aan de invoering.

In een recent onderzoek van de Nederlandse Orde van Administratieve Belastingdeskundigen (NOAB) geeft 88 procent van de kantoren die het onderzoek invulden aan, dat de WKR niet past bij het mkb en veel familiebedrijven. Evenzoveel kantoren vinden dat de vrije ruimte onvoldoende is voor hun klanten en de eindheffing wordt door 85 procent van de respondenten bestempeld als ‘te hoog’.

Meer administratieve handelingen
Van de kantoren vindt 90 procent dat de WKR geen goede vervanging is voor het oude systeem. De regeling is onduidelijk en zorgt voor meer administratieve handelingen en meer kosten. Daarnaast vindt 64 procent de oude regeling beter en ruim een kwart ziet liever een compleet andere oplossing.
Belastingadviseur Robert Rutgers van Flynth is het er mee eens dat de administratie er niet eenvoudiger op is geworden, wat in eerste instantie wel de bedoeling was. “Vooral voor kleine bedrijven is de WKR in het begin moeilijk, omdat zij ineens veel boekingen moeten doen. De grote bedrijven hebben adviseurs die ze daarbij kunnen ondersteunen en stappen ook eerder over naar de regeling.” Daarnaast geeft hij aan dat uit een evaluatierapport van augustus blijkt dat 80 procent van de bedrijven uitkomt met de forfaitaire ruimte en fiscaal gezien zonder problemen kan overgaan op de WKR. “Het is wel van belang dat ook kleine bedrijven snel overgaan, zodat ze zich kunnen voorbereiden als de WKR in 2014 wordt ingevoerd.”

De werkkostenregeling is in 2011 ingegaan. Ondernemers mogen nog tot 2014 kiezen of ze het oude systeem gebruiken of overgaan op de WKR.

Blijf op de hoogte met onze maandelijkse nieuwsbrief