Westland Kaas winnaar Familiebedrijven Award 2014

Den Haag – Familiebedrijf Westland Kaas is vandaag verkozen tot ‘Familiebedrijf van het Jaar 2014’. CEO Henny Westland ontving de prijs uit handen van minister-president Mark Rutte in De Nieuwe Kerk te Den Haag.

“Als oma dit zou hebben gezien, zou ze super trots zijn geweest”, zei Henny Westland met de award in haar handen tegen Eva Jinek, die de finaledag presenteerde. Het kaasbedrijf uit Huizen, bekend van onder meer Maaslander en Old Amsterdam, viel volgens de jury op door een uitzonderlijk goed samenspel tussen familie, eigenaren, bestuur en toezicht. Het authentieke bedrijf, dat al 78 jaar bestaat, groeit en blijft innoveren in een veranderende wereld met een veranderende consumentenvraag.

Buddenbrooks
Mark Rutte citeerde een familiebedrijfondernemer uit zijn favoriete roman Buddenbrooks, een roman over Manns familie die de bloei en langzame neergang van een koopmansgeslacht over meerdere generaties in de 19e eeuw beschrijft. De oprichter van de firma, patriarch Johann Buddenbrook senior heeft de grondslag gelegd voor een solide, machtige familieonderneming en verlangt van zijn dochter dat zij een partner kiest die goed is voor het bedrijf. “Hij maakt zijn dochter duidelijk dat de familie en de firma boven persoonlijk geluk gaan.” Daar zal niet iedereen het vandaag de dag mee eens zijn, erkende Rutte, maar het belang van het bedrijf komt de aanwezigen wellicht bekend voor.

Ilse Matser
Rutte ging tijdens de awarduitreiking in op vragen van familiebedrijven en experts uit het publiek. Met Ilse Matser van het NCFB sprak hij onder meer af verder door te praten over hoe het thema familiebedrijven beter ingebed kan worden in het Nederlandse onderwijsstelsel, terwijl hij Ben Woldring (Bellen.com) en Ralph van Hessen (Winkelman & Van Hessen) toezegde ambtenaren actiever te betrekken bij familiebedrijven.

Innovatie en maatschappelijke betrokkenheid
Westland Kaas was samen met de andere finalisten, Royal Agio Cigars, Breman Installatiegroep en Nijhof-Wassink Groep, door KPMG (onder leiding van Ernst Groente- man en Olaf Leurs) geselecteerd uit een groep van 600 Nederlandse familiebedrijven. Flexibiliteit in het kader van innovatie en het betreden van nieuwe markten, gecombineerd met een sterke maatschappelijke betrokkenheid kenmerken deze vier financieel solide bedrijven, aldus de jury.

Gassan Diamonds
De Familiebedrijven Award wordt jaarlijks uitgeloofd door de Stichting Familie Onderneming om het Nederlandse familiebedrijf meer onder de aandacht te brengen. De Familiebedrijven Award werd voor de tweede keer uitgereikt. In 2013 ontving Gassan Diamonds de eerste editie van de award. Benno Leeser, CEO van Gassan Diamonds, trad voor 1 jaar toe tot de jury. Hij wordt op- gevolgd door Henny Westland, CEO van Westland Kaas.

Blijf op de hoogte met onze maandelijkse nieuwsbrief