Wibra neemt alsnog verantwoordelijkheid

Amsterdam – Textielketen en familiebedrijf Wibra heeft na een lange aanloopperiode onlangs haar handtekening gezet onder het Bangladesh-akkoord.

De aanleiding voor het opstellen van het zogenoemde ‘Bangladesh Accord’ was het drama van 24 april 2013 in Bangladesh, Zuid-Azië. Op deze datum stortte een kledingfabriek in de Bengaalse hoofdstad Dhaka in, waarbij ruim duizend mensen om het leven kwamen. Het gebouw voldeed niet aan de veiligheidseisen en tevens waren er op het moment van het noodlottige ongeval teveel mensen aan het werk. Het convenant richt zich op textielarbeiders uit Bangladesh. Deze goedkope arbeiders zijn meestal werkzaam onder zeer slechte arbeidsomstandigheden.Het akkoord moet er voor zorgen dat de medewerkers hun werkzaamheden veiliger kunnen uitvoeren.

Ophef
Afgelopen november kwamen een aantal bedrijven, zoals Prénatal, CoolCat en het eerder genoemde Wibra in opspraak toen bleek dat zij hun handtekening niet wilden zetten onder het opgestelde convenant.  Lilianne Ploumen (PvdA), minister van Buitenlandse Handel, uitte destijds veel kritiek op deze bedrijven. Zij beweerde dat de textielketens hun verantwoordelijkheid niet namen en hun werknemers onder erbarmelijke omstandigheden liet werken.

Onduidelijk
Wibra vond het convenant te onduidelijk. Het bedrijf eiste dat, voordat ze zouden tekenen, de onduidelijkheden zouden worden weggenomen. Op dit moment zijn de meeste onduidelijkheden gedeeltelijk weggenomen, wat Wibra deed besluiten het convenant te tekenen.In een persbericht laat het familiebedrijf uit Epe weten dat het convenant op bepaalde punten nog ruimte voor discussie laat, maar zij wel een positieve ontwikkeling zien qua duidelijkheid.

Imagoschade
Prénatal tekende eind november het akkoord, na de kritiek van de minister en toegenomen druk op het bedrijf dat gespecialiseerd is in babykleding. Modebedrijf CoolCat zette medio december een handtekening, maar topman Roland Kahn benadrukte destijds dat de actie van Ploumen zijn bedrijf imagoschade toe heeft gebracht. Eind januari zond het VARA-programma Rambam opnames met de verborgen camera uit waarop te horen was dat Kahn felle kritiek uitte op de minister.

De stap die Wibra heeft gezet door het ondertekenen van het internationale akkoord wordt positief ontvangen door minister Ploumen. Zij geeft aan dat het zeer belangrijk is om de werkplaatsen van miljoenen textielarbeiders Bangladesh veiliger te maken en dat familiebedrijf Wibra hierin alsnog haar verantwoordelijkheid neemt.

Blijf op de hoogte met onze maandelijkse nieuwsbrief