Woonakkoord goed voor bouwsector

 In Finance

Den Haag – Het Woonakkoord zal positieve gevolgen hebben voor ondernemers in de bouwsector. Vanwege het akkoord krijgt de woningmarkt namelijk een opleving, waardoor er weer meer werk is voor bouwbedrijven.

Vanochtend sloot de Tweede Kamer het Woonakkoord. Dit akkoord zal volgens MKB Nederland, ondernemersorganisatie VNO-NCW en CDA-fractievoorzitter Elco Brinkman een positief effect hebben op de woningmarkt en zal daardoor leiden tot meer werkgelegenheid in de bouwsector. In de bouw zijn veel mkb’ers en familiebedrijven werkzaam. Vanwege het aanhoudende economische ontij krijgen zij zware klappen te verduren. Het Woonakkoord moet dit probleem verzachten.

Het akkoord
Het Woonakkoord is een akkoord tussen VVD, Pvda, D66, ChristenUnie en SGP. Deze nieuwe overeenstemming maakt het voor starters gemakkelijker om een starterslening te krijgen. Daarnaast worden huurders wat meer gespaard, onder andere doordat de huren voor inkomens boven de 43.000 euro met maximaal 4 procent omhoog gaan, in plaats van de 6,5 procent die in het regeerakkoord afgesproken was. Voor verbouwingen en renovatiewerken komt er gedurende een jaar een btw-verlaging van 21 procent naar 6 procent. Vooral bij deze laatste maatregel zal de bouw veel baat hebben, zo zegt Elco Brinkman tegen Nu.nl: “Dat levert veel banen op. Anderhalf jaar geleden zorgde een vergelijkbare maatregel voor 2,2 miljard aan extra omzet.”

Problemen in bouw
Eerder schreef Fambizz al over de aanhoudende crisis in de bouwsector. In voorgaande jaren verdwenen er al 50.000 banen in de sector. Dit jaar komen daar volgens het Economisch Instituut van de Bouw (EIB) nog eens 27.000 banen bij. Taco van Hoek, directeur van het EIB, vertelde toen aan Fambizz dat de bouwcrisis niet alleen veroorzaakt wordt door economische malaise, maar ook door het overheidsbeleid. Volgens Van Hoek lijden ook familiebedrijven onder de problemen in de bouw: “Ze bijten misschien wat langer door, maar ongetwijfeld merken ook zij dat er onvoldoende werkgelegenheid is.”

Recommended Posts