YouLynq.me verbindt professionals én de gebroeders Verstraten

Sommige verbindingen ontstaan vanzelf. Dat weten Maarten Verstraten en Michiel Verstraten als geen ander. Ze zijn niet alleen broers, maar ook zakenpartners. Toen Michiel het ouderlijk huis in Zeeland verliet, was Maarten acht. Ondanks het leeftijdsverschil hebben ze een sterke band. Zo sterk dat ze samen een bedrijf runnen: YouLynq.me. Vanuit hun eigen connectie runnen ze een onderneming die gericht is op relatiemanagement. Met YouLynq.me bouwen de broers voor hun klanten aan een netwerk, met leads en new business als resultaat. Het bedrijf bestaat inmiddels vijf jaar. Een mooi moment voor een terugblik.

Geen tijd voor sociale contacten

De beginfase van YouLynq.me was vooral een tijd van keihard werken: zeven dagen per week, en vaak veertien uur per dag. Tijd voor sociale contacten was er niet, en voor vakantie al helemaal niet. Maarten, die net was teruggekeerd van een reis naar Australië, sliep bij zijn broer op de bank en kwam niet verder dan die bank en de eettafel: “Er waren dagen dat ik niet buiten kwam. Nu ik er op terugkijk, ben ik me ervan bewust dat ik geen sociaal leven had, terwijl ik de leeftijd had waarop je daar normaal gesproken druk mee bezig bent. Ik was twintig, en was alleen maar aan het werk.”

Het was in die periode, dat de enige zakelijke ruzie die de broers ooit hebben gehad plaatsvond. Maarten wilde met vrienden afspreken, maar Michiel vond dat geen slim plan. Michiel: “Nu gun ik hem alles, en is hij pas nog drieënhalve week naar Bali geweest, maar in die fase was het alles of niets. We konden het ons niet permitteren om te verslappen. We hadden die financiële luxe ook niet. Ik verhuurde een kamer in mijn huis en dat was het inkomen waar we samen van moesten leven. Dat betekende dat we in die tijd, waarin we alleen maar aan het werk waren aan de keukentafel, met twee huurders, ik en mijn vriendin en mijn broer, samen op 60m2 leefden. Iedereen verklaarde ons voor gek, inclusief onze ouders. Inmiddels is onze moeder ook bij ons in dienst en we zijn heel dankbaar voor onze bijzondere samenwerking.”

Goed nadenken

Vandaag de dag is die financiële ruimte er wel, en gaat het goed met YouLynq.me. Al beleefde het bedrijf vorig jaar wel een spannend moment. Maarten en Michiel kwamen tot de pijnlijke conclusie dat een reorganisatie van het bedrijf nodig was. We waren overambitieus geworden met het aannemen van nieuwe mensen en dachten dat ons niks kon gebeuren. Veel van onze beslissingen waren gebaseerd op die overtuiging, maar er moest iets veranderen om het bedrijf financieel gezond te houden. Michiel: “Ik vind alles aan ondernemen leuk, maar ik kan slecht tegen geldstress. Gelukkig kan ik dan terugvallen op Maarten: hij is altijd positief en kan goed structuur aanbrengen en plannen maken. Na een gesprek met Maarten kan ik altijd weer door: mentaal en met concrete acties. Uiteindelijk was het een goede les. Als ondernemer moet je zakelijk zijn en maak je winst door gestaag te groeien.” Maarten: “We hebben geleerd om sneller beslissingen te nemen en als iets niet werkt te stoppen. Ook denken we nu drie keer na voordat we iets doen.”

Geen sales maar relatiemanagement

Met die groei komt het wel goed. Steeds meer bedrijven zien de meerwaarde van YouLynq.me in. Michiel: “LinkedIn draait om het opbouwen van relaties, je komt er niet mee weg als je een verkoopbenadering hanteert waarin direct duidelijk is dat je een product of dienst probeert te verkopen. Het gaat om vertrouwen voor de lange termijn. Dat krijg je door relevante content aanbieden te bieden en zo te laten zien dat je de expert bent. Maar ook door het structureel onderhouden van je relaties. Wij nemen dat gedeelte uit handen en bouwen mee aan persoonlijke relaties, met het uiteindelijke doel om te zorgen voor groei in business. Wij weten hoe LinkedIn werkt; mensen op LinkedIn willen niet in een salesfunnel terechtkomen. Ze staan wel open om contacten te leggen en relaties op te bouwen. Het is eigenlijk net zoals mensen leren kennen op een event. Je kunt in gesprek raken en bij interesse een vervolgafspraak inplannen. Maar je begint vaak met: ‘hoe gaat het?’ Om uit zo’n gesprek uiteindelijk een nieuwe klant te halen is voor veel van onze klanten een grotere uitdaging dan gedacht. Hier helpen wij zoveel mogelijk in mee.”

Als je LinkedIn optimaal wil gebruiken als ondernemer ben je volgens Michiel vier uur per dag kwijt aan het opbouwen van een netwerk. Mensen toevoegen, chatten en gesprekken opvolgen kost tijd. Michiel: “Ik vergelijk wat wij doen daarom weleens met het werk van een boekhouder: we doen iets wat anderen nodig hebben maar niet voor elkaar krijgen.” Dat doen Maarten en Michiel allang niet meer alleen. Ze hebben een sterk, jong team opgebouwd. Maarten: “De gemiddelde leeftijd binnen ons team is 26 jaar en het merendeel van hen werkt nu drie jaar bij ons. We leren veel van elkaar. Dat is een fijne basis, zonder hen was YouLynq.me niet wat het nu is.”

YouLynq.me Academy

Met dat team bouwen Michiel en Maarten ook aan een heuse YouLynq.me Academy, een serie uitlegvideo’s waarin tips and tricks worden gegeven over hoe je van een afspraak, die via LinkedIn tot stand is gekomen, een commercieel succes kunt maken. Michiel: “In een gesprek van dertig minuten geef ik bijvoorbeeld de eerste vijftien minuten het woord aan de ander, en stel ik alleen maar vragen. Vervolgens vertel ik in maximaal vijf minuten wat ik doe en gebruiken we de laatste tien minuten om in verbinding te komen. Zo verloopt de ideale afspraak. Meestal weet je ook binnen die vijftien minuten of er sprake is van een klik en of je iets voor elkaar kunt betekenen.”

Meebewegen

De klik tussen de broers zelf, is alleen maar hechter geworden sinds ze samen een bedrijf runnen. De twee vullen elkaar aan waar nodig. Maarten: “Ik bewonder de werkdrift van Michiel, hij is niet te stoppen en heeft weinig behoefte aan ontspanning. Hij is altijd aan het werk en ontzettend gedreven.” Michiel: “Ik bewonder de rust die Maarten uitstraalt en zijn daadkracht. En ik vertrouw hem honderd procent en twijfel er nooit aan of iets goed komt als hij het oppakt. We gunnen elkaar alles en vullen elkaar aan.” De broers zien de toekomst van YouLynq.me zonnig in. Maarten: “LinkedIn is een platform dat niet zal verdwijnen, de gebruikers zijn loyale mensen en vooralsnog heeft LinkedIn echt een monopolie op de B2B-markt. Mocht LinkedIn wel veranderen, dan weten we hoe we moeten meebewegen en hopen we alleen maar nóg relevanter te worden voor onze klanten.”

Blijf op de hoogte met onze maandelijkse nieuwsbrief