Zeeland Business organiseert de Zeeuws Familiebedrijf Award 2015

 In Bestuur & Personeel

Het Magazine Zeeland Business organiseert (netwerk-) en sinds afgelopen jaar de Zeeuwse familiebedrijven Award. “Omdat de Zeeuwse familiebedrijven wel eens in het zonnetje gezet mogen worden”, vertelt Tim van den Berg, directeur van Zeeland Business.

Uit onderzoek van Baker Tilly Berk Accountants, de Rabobank en universiteit Neyenrode, blijkt dat Zeeland relatief het hoogste percentage familiebedrijven van Nederland heeft: maar liefst 85 procent van de bedrijven is een familiebedrijf, versus zo’n 65 procent gemiddeld op landelijk niveau. “We maken al langere tijd een magazine, waarbij we jaarlijks ook een special over Zeeuws familiebedrijven produceren”, aldus Van den Berg. Partners van de award zijn Baker Tilly Berk Accountant, De Rabobank en Film By The Sea Festival.

Hoe win je deze award?
“We zoeken niet naar het familiebedrijf dat het meeste winst maakt of het snelst groeit; we zoeken naar hét Zeeuwse familiebedrijf. Waarom? Omdat ze de motor zijn van de Zeeuwse economie. We zijn van mening dat Zeeuwse familiebedrijf hun identiteit meer mogen uitdragen. Dat ze een familiebedrijf zijn, komt op andere ondernemers en consumenten vaak als betrouwbaar en persoonlijk over.”

Waarop zijn deze deelnemers geselecteerd?
“Elk familiebedrijf mag meedoen, ongeacht de grootte van het bedrijf. Wel is er een aantal andere criteria: het familiebedrijf moet echt een familiebedrijf zijn, zo moeten bijvoorbeeld het grootste deel van de aandelen bij de familie in handen zijn. Al rekenen we ook een bedrijf tot deze categorie als het door twee broers tegelijk is opgezet. Verdere selectiecriteria zijn de historische waarde van het bedrijf en de invloed van het bedrijf op de Zeeuwse economie. Houdt het bedrijf bijvoorbeeld lang personeel vast, dan neemt de jury dat mee in het oordeel. Het bedrijf moet een bepaalde ontwikkeling hebben doorgemaakt, al gaat het ons daar niet om.”

Wat wint de winnaar?
“De award van vorig jaar was de Zeeuwse knoop (zie de foto hierboven, red.). Ook dit jaar zullen we een Zeeuwse dimensie aan de prijs geven. Daarbij krijgt de winnaar gratis publiciteit in ons magazine. Aannemingsbedrijf Fraanje kreeg afgelopen jaar veel reacties van andere ondernemers die ze ontdekten als familiebedrijf. Het gaf ze een bepaalde waardering, doordat ze goed in het nieuws kwamen. Dat is niet per se uit te drukken in economische waarde, maar de positieve publiciteit waarderen ze wel gigantisch. Daarnaast wordt er vanuit de Rabobank en het accountantskantoor Baker Tilly Berk een financiële dienstverlening aangeboden. Het filmfestival zal ook prijzen beschikbaar stellen aan de winnaar.”

Recommended Posts