Zeven lessen over bedrijfsopvolging

 In Bestuur & Personeel

Hoe draag je het familiebedrijf over aan de volgende generatie? 

NRCQ sprak met Pursey Heugens, hoogleraar aan de Rotterdam School of Management en Bob de Kuyper, die tot 2009 formeel directeur van De Kuyper was, evenals met zijn zoon Remy, trainee bij het familiebedrijf. Bas Kuypers, verantwoordelijk strategie en innovatie bij installatiebedrijf P.G. Kuijpers & Zonen, komt ook aan het woord.

1. Denk er op tijd over na
Heugens. Het bespreekbaar maken van successie is heel moeilijk, zo stelt Heugens. “Door thuis helemaal niet te spreken over wat er in het bedrijf gebeurt, bereid je je kinderen ook niet echt voor op een toekomst binnen dat bedrijf.”

2. Zorg dat je de afspraken formaliseert
Bob de Kuyper stelt dat het belangrijk is om belangrijke afspraken te maken. “Je wilt namelijk niet in de situatie komen dat je een familielid moet vragen om te stoppen.”

3. Laat een buitenstaander de keuze maken
Heugens wijst er op dat weinig ondernemingen doen aan successieplanning. Terwijl het professioneel aanpakken van zo’n traject beter is voor de continuïteit van de onderneming.

4. Doe ergens anders ervaring op
Kuypers legt uit dat het ontdekken van jezelf buiten het familiebedrijf minder kwetsbaar is. Het is natuurlijk niet zo dat je binnen het familiebedrijf geen fouten mag maken. “Maar als je binnen het familiebedrijf die ladder oploopt, lig je wel onder een vergrootglas.”

5. Praat met lotgenoten
Remy de Kuyper adviseert om te praten met andere familiebedrijven, want dan hoor je wat de valkuilen zijn. “Dat houdt je scherpt en helpt mij in de verwachting hoe ik dat straks met mijn broer en eventueel ook andere familieleden moet gaan doen.”

6. Blijf praten
Kuypers stelt dat verkeerd verwachtingsmanagement voorkomen kan worden. Dat doe je door in gesprek te blijven en ambities en wensen goed op elkaar af te stemmen.

7. Staar je niet blind op je functie
Remy de Kuyper vindt het belangrijkste dat het bedrijf voortgezet kan worden. “Ik vind het misschien nog wel belangrijker dat ik mijn kinderen erbij betrek en dat ik daarover nadenk, dan over wat mijn rol precies zou moeten zijn.”

Recent Posts