Zo maak je een bedrijfsopvolging tot een succes

‘Meeste familiebedrijven overleven generatiewisseling niet’, zo schreef Het Financieele Dagblad onlangs. Slechts 30 tot 35 procent van de ondernemingen overleeft de opvolging van de grondlegger door zijn kinderen. Minder dan vijf procent bestaat nog met de komst van de derde generatie. Bovendien daalt de winstgevendheid van het familiebedrijf schrikbarend snel na iedere opvolging. Hoe komt dat toch? En hoe maak je een bedrijfsoverdracht tot een succes?

De voorlopige conclusie van het FD-artikel is dat opvolgers zich te passief opstellen. Wij stellen liever dat opvolgers, willen zij het familiebedrijf succesvol continueren,  meer lef moeten tonen, dienen te werken aan persoonlijke ontwikkeling met een externe en zich moeten laten uitdagen door andere ambitieuze ondernemers. Dit is noodzakelijk om te overleven en het bedrijf te creëren dat blijvend vernieuwend is.

Hulp vragen zwak?
Wij werken elke dag met opvolgers. Onze ervaring is dat het niet altijd makkelijk is voor deze mensen een externe om hulp te vragen. Dat wordt in het familiebedrijf namelijk nog wel eens gezien als een teken van zwakte, vooral naar de vader of broers toe. De eerste heeft vaak een sterke persoonlijkheid en is trots op het feit dat hij selfmade is. Als jij dan aangeeft dat je hulp nodig hebt voor je eigen persoonlijke ontwikkeling, is dat not done. Als kind wil je graag voldoen aan de verwachtingen van je ouders en bovendien wil je het altijd beter doen dan je vader. Ook met je broers voer je misschien een concurrentiestrijd. Of je nu wilt of niet, dat is onze natuur. Werken met je familie in één onderneming is bepaald geen eenvoudige taak.

Patronen doorbreken
Ingesleten patronen in gedrag en communicatie maken het voor de nieuwe generatie soms verdomd lastig om zaken te veranderen. Zakelijke en familiebelangen kunnen heftig botsen tussen zowel ouders als kinderen, maar ook tussen kinderen onderling. Hoe zorg je er dan voor dat je, binnen dit emotionele mijnenveld, jouw eigen bedrijf creëert? Hoe kun je patronen doorbreken en echt vernieuwend zijn? Vaak weten opvolgers niet hoe zij dit moeten aanpakken en blijven daardoor in hetzelfde cirkeltje draaien. Zij hebben het lef niet een andere weg in te slaan, met als gevolg dat zij niet in staat zijn het bedrijf succesvol te maken.

Vuile was
Wij gaan met de familiale ondernemers aan de slag om ze de beste versie van zichzelf te laten worden en de samenwerking tussen familieleden te optimaliseren. Daarbij gaat het niet om cijfers. Daar zijn de andere dienstverlenende bedrijven voor, zoals accountants en banken. Wij coachen en trainen de ondernemers in onderlinge verhoudingen, het versterken van talenten en het verbeteren van de communicatie en levensvraagstukken.

Het kan een flinke drempel voor een familie zijn om ons in te schakelen. Het is immers niet makkelijk de vuile was buiten te hangen. Want zo voelen familiale ondernemers dat. Heel vaak krijgen we te horen ‘Wist ik maar eerder van jullie bestaan, dat had veel leed kunnen voorkomen’ of ‘Wat een weelde voor familiebedrijven dat jullie er zijn!‘

Het resultaat is dat de opvolgers die het lef hebben om in zichzelf te investeren en die echt bereid zijn in de spiegel te kijken, emoties kunnen neutraliseren. Ze durven stappen te zetten in het familiebedrijf, waardoor patronen kunnen worden doorbroken en de onderneming succesvol de toekomst wordt ingeleid. Dus wil jij dat als opvolger ook, schakel een externe in!

Dit blog werd geschreven door onze partners van Succesvolle Opvolging.

Blijf op de hoogte met onze maandelijkse nieuwsbrief