Zo overleeft jouw familiebedrijf een generatiewisseling

Een andere tijd, een nieuwe generatie. Je zult op een andere manier leidinggeven dan je voorganger. Maar hoe blijf je jezelf, terwijl je tegelijkertijd wilt dat jouw medewerkers jou zien als de nieuwe directeur waar ze zaken van aannemen? Een gastblog van Liane de Ruijter, adviseur, trainer en coach bij adviesbureau FamilieZaken.

Een belangrijk thema in de opvolging binnen het familiebedrijf is het goed (blijven) samenwerken met meerdere generaties op de werkvloer. Op het moment dat opvolging speelt, zitten de generaties in hun eigen transitieproces. Dit wordt midlife transition genoemd. De jongvolwassene ontdekt de wereld om zich heen en is gefocust op het bereiken van doelen en zichzelf neerzetten. Dat uit zich in impulsief gedrag, ongeduldigheid en ‘vechten’ voor een eigen plek. De midlife transition onder oudere volwassenen vindt plaats in een periode waarin zij aan hun top zitten qua status, macht en autoriteit. Doordat iedere generatie op een eigen manier door zo’n transitieperiode gaat, kan dit gemakkelijk tot botsingen leiden. Bovendien kan een verschil in toekomstvisie ook zorgen voor conflicten. De vraag is : wat kun je eraan doen om hier zo goed mogelijk mee om te gaan?

Bedrijfsopvolgingsplan maken

Om conflicten te voorkomen, is het heel belangrijk om een bedrijfsopvolgingsplan te maken. Dat wordt in veel gevallen als een lastig onderwerp ervaren. Daarnaast weten veel ondernemers niet waar ze moeten beginnen. Duidelijkheid over bedrijfsopvolging is niet alleen voor beide generaties belangrijk, maar ook voor het team. Medewerkers willen zekerheid over hun toekomst. Er niet over praten, is een voedingsbodem voor geruchten.

Tips voor de nieuwe generatie:

  • Leer zoveel mogelijk van je ouders en geef hen erkenning voor hetgeen ze hebben opgebouwd.
  • Ontstaat er een meningsverschil? Houd het zoveel mogelijk bij de feiten en stel veel (open) vragen. Alleen dan kom je erachter waar de weerstand zit.
  • Ontdek eerst wie je zelf bent! Doe werkervaring op bij andere werkgevers voordat je in het familiebedrijf stapt.
  • Opvolging is niet vanzelfsprekend: je hebt altijd een keuze. Durf die te maken als het niet werkt.

Tips voor de overdragende generatie:

  • Erken en accepteer dat de jongere generatie een andere stijl van leidinggeven en ondernemen heeft. Praat hierover en leer van elkaar.
  • Realiseer dat tijden veranderen. Probeer werk en familie zoveel mogelijk te scheiden en gun de opvolger een privéleven.
  • Dring uw droom over bedrijfsopvolging niet op aan de kinderen. Geef kinderen de kans zichzelf te ontdekken.
  • Maak duidelijke afspraken rondom de bedrijfsovername. Stel samen een tijdspad op en neem als overdrager afstand van het bedrijf als de overname een feit is.
Blijf op de hoogte met onze maandelijkse nieuwsbrief