Zwolle vruchtbare bodem voor familiebedrijven

 In Finance

Zwolle – De regio Zwolle scoort boven het landelijk gemiddelde op het gebied van familiebedrijven. Waar in Nederland gemiddeld 69 procent een familiebedrijf is, is dit in de regio Zwolle 76 procent.  

Zwolle scoort goed als het om familiebedrijven gaat. Waar het landelijk familiebedrijven 69 procent van het aantal ondernemende organisaties vertegenwoordigen, ligt dit percentage in de regio Zwolle 7 procent hoger. De aanwezigheid van familiebedrijven doet de regio goed. Waar deze categorie bedrijven vroeger nog vaak werden bestempeld als saai en behoudend, worden zij nu geroemd om hun stabiele financiële prestaties. Het belang van van familiebedrijven voor de economische groei en welvaart is dan ook sterk. In de Regio Zwolle Monitor 2013, waarin de economische activiteit in de de regio wordt vergeleken met andere Nederlandse regio’s, blijkt dat familiebedrijven in en rond Zwolle in 2013 goed presteren.

Ruggengraat van Zwolle
Bedrijven met maximaal tien werknemers zijn in de regio verantwoordelijk voor een groter deel van de economische activiteit dan in andere regio’s. Uit de monitor blijkt dat kleinbedrijven, die in veel gevallen een familiekarakter hebben, in de regio goed zijn voor een toegevoegde waarde van 3,6 miljard euro. Dit is 20 procent van de totale regionale toegevoegde waarde. Dit percentage ligt ruim drie procent boven het landelijk gemiddelde. Familiebedrijven zagen hun investeringen, winst en productie in 2013 in heel Nederland groeien. Maar op elk van deze drie gebieden is de groei in en om Zwolle sterker dan het landelijk gemiddelde.

Zwolle rijk aan familiebedrijven
Van de 160 onderzochte ondernemingen in de regio Zwolle geven 122 bedrijven aan dat het eigendom voor meer dan de helft in handen is van de familie waarvan de familieleden actief betrokken zijn bij de bedrijfsvoering. Het gaat hier om 76,3 procent van de bedrijven, terwijl het landelijke gemiddelde volgens de Nyenrode Business Universiteit ligt op 69 procent. Van het percentage Zwolse familiebedrijven, voelt 53,1 procent zich ook daadwerkelijk een familiebedrijf. Er blijkt dus een duidelijk verschil te zitten tussen de formele definitie van een familiebedrijf en de beleving van de ondernemer zelf. Maar ondanks dat lijkt Zwolle een vruchtbare bodem voor familiebedrijven.

Recommended Posts