Zwolse economie steunt op familiebedrijven

 In Finance

De regio Zwolle kent in verhouding meer familiebedrijven dan andere delen van ons land. Het economische succes van de Overijsselse hoofdstad is voor een belangrijk deel afhankelijk van deze bedrijven. 

Uit onderzoek van Stichting Metropool Zwolle blijkt dat in de regio Zwolle meer familiebedrijven gevestigd zijn dan in andere delen van ons land. Iets meer dan driekwart van de Zwolse bedrijven is een familiebedrijf. Landelijk ligt dit gemiddelde op 69 procent.  “Het is aannemelijk dat de verhoudingsgewijze economisch goed presterende Regio Zwolle dit in belangrijke mate te danken heeft aan de aanwezigheid van de vele familiebedrijven”, aldus hoogleraar Familiebedrijven Robert Flören tijdens een masterclass bedrijfsoverdracht voor familiebedrijven in Zwolle.

Naderende overdrachten
Uit het onderzoek blijkt tevens dat 25 procent van de Zwolse familiebedrijven binnen nu en vijf jaar worden overgedragen. Hiervan heeft 18 procent de overdracht al op zeer korte termijn in de planning staan. 50 procent van deze overdrachten betreft waarschijnlijk een overdracht binnen de familie.

Onderwijs
Familiebedrijven krijgen ook van het onderwijs van de regio Zwolle de nodige aandacht. Het lectoraat familiebedrijven van hogeschool Windesheim heeft een project opgezet dat ondernemers stimuleert om een Raad van Advies in te stellen. Ondernemers kunnen zich hiermee laten inspireren en adviseren door bekwame vakdocenten.

 

Recommended Posts